2016. sze 06.

Orosz gondolatolvasó készül?

írta: Göbölyös N. László
Orosz gondolatolvasó készül?

big-brother-is-watching-you.png

Megtudni, hogyan gondolkodnak a választók és melyek a vágyaik, nagyon fontos minden kormány számára. Ez a célja például egy közvélemény-kutatásnak, bár jól tudjuk, hogy annak eredménye nagyban függ a kérdés feltevésétől, a megkérdezettek összetételétől és nem utolsósorban a válaszadók őszinteségétől.  Ennek alapján dolgozzák ki a taktikát, amellyel meg akarják győzni az embereket, hogy pontosan azt akarják, amit fönt eldöntenek. Teszik ezt hagyományos eszközökön – tv, újság, rádió – mellett a közösségi médiában.

Oroszországban azonban, most, hogy kinevezték Anton Vajnót az orosz elnöki hivatal vezetőjének, felmerül a gyanú, hogy új utakat keresnek. A csaknem ismeretlen Vajno állítólag elméletileg felvetette egy Nooskopnak elnevezett különleges eszköz létrehozását, az emberek gondolkodásának megismerése és megváltoztatása céljából. Azok, akik a múltban együtt dolgoztak Vajnóval, egy olyan mechaizmusról beszélnek, amely olyan, mint egy számítógép, különböző szenzorokkal összekötve és regisztrálja mindazt, ami térben, időben történik a hitelkártyáktól az emberek közötti minden  kommunikációig.

Már eddig is tudtuk, hogy az ember technikai fejlesztését embertársainak hatalmába kerítésére szereti a legjobban felhasználni. A Nooskop manapság még egy kicsit „sci-fi”-nek tűnhet, vagy a „Nagy Testvér”-szindróma jövőbeli megvalósulásának. De ha csak arra gondolunk, hogy napjaink számítógépei, okos telefonjai mire képesek, egyáltalán nem lehetünk nyugodtak, még szuperfejlett titkos szolgálatokra sem lesz szükség, hogy mindenkiről mindent tudjanak, ha akarjuk, ha nem.

És nemcsak Oroszországban.

 

Szólj hozzá