2016. sze 15.

Szakítani, de nem gyűlölni

írta: Göbölyös N. László
Szakítani, de nem gyűlölni

divorce.jpg

„Pozitív módon akarunk elválni, olyan szerelem után, amelyet nem traumatizál a kapcsolat végetérésének módja” – jelentette ki Gwyneth Paltrow 2014-ben, amikor közzétette válását Chris Martinnal, a Coldplay énekesével.

Katherine Woodward Thomas, szerelmi kapcsolatokra szakosodott terapeuta 2015-ben jelentetett meg erről a témáról könyvet, amely tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy milyen feltételek között teljesülhet a barátságos válás.

Szégyenkezés, szemrehányás, kudarcérzés elhatalmasodása olyan tettekhez vezethet, amelyeket aztán megbánunk. Meg kell próbálni uralkodni az ártó impulzusokon és inkább számba venni, ami pozitív volt a kapcsolatban. Maradhat esetleg egy kis késztetés a volt férj/feleség kocsijának összekarcolására, de ez könnyen legyőzhető. Áldozatnak semmiképpen se állítsuk be magunkat, vállaljuk a magunk felelősség-részét – írja a pszichológus.

Nagy kérdés a hogyan tovább, a kétség, hogy minden megismétlődhet, és megint nem jól választunk.  Az elhamarkodott lépések, a kompenzálás ilyenkor nem célravezető. Ha vannak, a gyerekek helyzetével való foglalkozás fontosságát talán nem is kell hangsúlyozni, ha kicsik, ha nagyobbak, nem értik meg, mi történt. Tartózkodjunk exünk pocskondiázásától is, mert ha látják, hogy elvált szüleink nem utálják egymást, mindkettejükhöz „hűek maradhatnak”, könnyebben túljutnak a nehéz helyzeten.

Sokat segíthetnek a barátok is, akik ebben a szellemben fogják fel a válást.

A lényeg: nem sietni, megtanulni élni az új körülmények között és az élet újrakezdődhet.

 

Szólj hozzá

házasság válás Életmód Társadalom