2016. sze 29.

Gombák a lítium-elemek reciklálásához

írta: Göbölyös N. László
Gombák a lítium-elemek reciklálásához

funghi_riciclano_batterie.jpg

A lítium-elemek erősen mérgezőek és mivel használatuk terjed és sok végzi belőlük a szemétben, reciklálásuknak nagy jelentőségük van.

A dél-floridai egyetem kutatói kimutatták, hogy három gombafajta – az Aspergillus niger, a Penicillium Semplicissimum és Penicillium chrysogenum – segítségével ki lehet vonni a kobaltot és a lítiumot ezekből az elemekből.

A lítium iránti kereslet nő, az újabb források kiaknázása nem fenntartható, az újrafelhasználással sokat lehetne takarékoskodni – mondják a kutatók.

Az eljárás lényege: porították a katódokat, majd rárakták a gombákat, amelyek elkezdtek olyan szerves savakat termelni, amelyek lehetővé tették ezeknek a fémeknek a kivonását. A gombák, a savak és a porított katódok interakciója segítségével a kobalt és a lítium jó részét ki lehet vonni, de a kutatók a teljes kivonásra törekszenek. Jelenleg ez a lítium 85, és a kobalt 48 %-ával sikerült. Kivonásuk után ezek a fémek folyékony közegben maradnak, a csapat jelenleg a módot keresi, hogy miként lehetne ebből a folyadékból is kiszűrni.

 

Szólj hozzá

tudomány technika környezetvédelem USA