2016. okt 01.

A Loch Ness-i szörny vérszomjas rokona

írta: Göbölyös N. László
A Loch Ness-i szörny vérszomjas rokona

150700921-b1a644ba-7208-40e3-93d6-9e7242c5aa40.jpg

A Storr Lochs névre hallgató szörny millió évekig egy sziklában aludta álmát, a legutóbbi 50 évben pedig az edinburghi nemzeti múzeum raktárából várta kiszabadulását.

A brit sajtó szerint a rejtélyes Loch Ness-inél félelmetesebb tengeri lény egy ichtioszaurusz, a tengeri hüllők családjához tartozott, alkatában hasonlított a delfinhez. Hosszú, hegyes fogai voltak és a Triasz- valamint Kréta-kor között élt, kb 250 és 65 millió év között. A megtalált példány 170 millió éves és olyan tengeri ragadozó volt, mint a tirannoszaurusz a szárazföldön. Négy méter hosszú volt, hátán négy uszony, farkas vízszintes. A kövületet 1966-ban találta meg egy amatőr a Skye sziget partján. (Ezen a szigeten találták a legtöbb dinoszaurusz-fosszíliát Skóciában). A megtalálta felmérte a sziklába zárt maradvány jelentőségét és értesítette a múzeumot.

Az edinburghi egyetem geotudományi iskolája most jelentette be, hogy a szörnyet sikerült teljesen kiszabadítani a sziklából. Kivételesen jó állapotban van, a tervek szerint a későbbiekben ki is állítják. A paleontológusok most azon vitatkoznak, hogy meddig éltek, nem pusztultak-e ki még a dinoszauruszok előtt. A legnagyobb rejtély azonban az eredetük, mivel egyrészt a cetekre hasonlítanak, másrészt rendelkeznek a hüllők jellemzőivel is. Ennek oka ismeretlen, egyes tudósok szerint lehet egy régi globális felmelegedés is.

Az edinburghi egyetem kutatóinak munkájukhoz nagy segítséget adtak azok a gyűjtők, akik a tulajdonukban lévő tengeri kövületek maradványait rendelkezésükre bocsátották.

Szólj hozzá

tudomány hüllő őstörténet Skócia