2016. okt 03.

Édes megvesztegetés

írta: Göbölyös N. László
Édes megvesztegetés

vbk-sugar_260868f.jpg

A Sugar Research Foundation több mint 50 éven keresztül vesztegetett meg tudósokat abból a célból, hogy kisebbítsék a cukornak az egészségre káros hírét és így növelni lehessen annak fogyasztását.

A San Franciscói egyetem egyik kutatója talált erre vonatkozóan egy sor dokumentumot, amelyeket a Jama Internal Medicine című szaklap hozott nyilvánosságra.

A dokumentumokból világosan kiderül, hogy a Sugar Research Fundation, mai navénb Sugar Association lefizette a Harvard egyetem három kutatóját, hogy publikáljanak egy elemzést a cukornak a szívre való hatásáról, erősen csökkentve a károsodás várható mértékét. Az eset még 1967-ben történt és a kutatók kb. 50 ezer dollárt kaptak ezért fejenként. Ma már sem a kutatók, sem a megrendelők nem élnek. Az egyik szakértő D. Mark Hegsted volt, aki hosszú karrierje során az amerikai mezőgazdasági minisztériumban annak az osztálynak lett a vezetője, amely az élelmiszerekkel foglalkozott. Osztálya dolgozta ki 1977-ben a táplálkozásra vonatkozó irányelveket.

Az eset régi, de ma is tanulságos, mert a cukor és a zsírok szerepéről szóló vita napjainkban is fontos szerepet foglal el a tudományos közösségben.

A kutatók évtizedekig arra ösztönözték az amerikaiakat, hogy fogyasszanak zsírokban szegény, de cukrokban gazdag étweleket és ezzel növelték a túlsúlyosok számát.

A The New York Times emlékeztet arra, hogy nemrégiben is voltak különböző kísérletek a cukorfogyasztás kockázatainak elbagatellizálására. Tavaly éppen e lap derítette ki, hogy a Coca Cola milliókkal finanszírozta az „irányított” kutatást ebben a témában. Az Associated Press hírügynökség pedig megtudta, hogy néhány élelmiszeripari cég olyan tanulmányt támogatott, amely azt mutatta ki, hogy azok a gyerekek, akik karamellát esznek, nem elhízottak.

Az amerikai egészségügyi szövetség (American Health Association) szerint kétéves korig tilos a kicsiknek édességet és szénsavas italt adni és 18 éves korig csak 25 gramm cukrot szabadna enniük naponta, ami hat kiskanálnyinak felel meg. Fogyókúrázóknak egyenesen esküdt ellensége a cukor. Mint ahogyan az életmód-tanácsadók is felhívják rá a figyelmet,a cukor veszélye nemcsak abban áll, hogy kalóriában dús, hanem még gyorsan fel is szívódik, ezért az ember még éhesebb lesz tőle. 

http://www.harmonia-centrum.hu/fogyas

 

 

 

Szólj hozzá

kutatás tudomány egészség korrupció cukor USA Harvard