2016. okt 06.

Aranyat ér a vanília

írta: Göbölyös N. László
Aranyat ér a vanília

vanilla_planifolia_1-knfh-id6-1024x576_lastampa_it.jpg

Nő az igény a természetes vanília iránt, de a kevés ültetvény nem képes kielégíteni, aminek az a következménye, hogy az ára a néhány évvel ezelőttihez képest tízszeres lett. Ezáltal a sáfrány után a második legdrágább fűszerré vált.

A világviszonylatban fogyasztott vanília 80%-a Madagaszkárból származik, de a termés az elmúlt évben 50%-kal csökkent, amiatt, hogy a lopások megelőzésére korábban leszedték a magokat. A magok ára kg-ként 225 dollárra, a kivonatoké 11 ezer dollárra emelkedett. Tavaly 1500 tonna magot takarítottak be, ennek 2%-át teszi ki a kivonat. Az előrejelzések szerint a kereslet tovább nő. Az Egyesült Államokban az új élelmiszerek és utalok 2-3%-át aromatizálják vele. Jelenleg 18 ezer termékben használják világszerte.

Az ipar már régóta talált helyette szintetikus anyagot, amelyből 18 ezer tonnát gyártanak évente. Ez válságot okozott a természetes vanília-termesztésben, amely sok manuális munkát igényel, tekintettel arra, hogy a magokat kézzel szedik.

2013-ben a Nestlé jelentette be, hogy lemond a szintetikus vanília használatáról és azóta több nagy cég is követte példáját.

A probléma megoldására kísérletek folynak természetes alapanyagú vaníliát helyettesítő előállítására (lignin, élesztő). Tanulmányozzák azt is, hogy miként lehet emelni a természetes vanília hozamát, amely jelenleg nagyon alacsony, 600 tőből csak 1 kg magot lehet nyerni.

A vanília indaszerű száron terem. Orchideához hasonló virága csak egy napig él. Termése olyan, mint a futóbabé. Mexikóban vadon is előfordul.

Szólj hozzá

biológia vanília növényvilág kerekedelem Madagaszkár