2016. okt 11.

Travis Walton különös esete

írta: Göbölyös N. László
Travis Walton különös esete

travis-walton2-500x565.jpg

Egy favágó, akit elkábít egy titokzatos sugár, ismeretlen helyen találja magát, ahol ijesztő teremtmények különböző vizsgálatoknak vetik alá. Barátok és családtagok eredménytelenül keresik, ém a férfi 5 nap múlva megjelenik eltűnése helyszínén. Ez a cselekménye a Fire In The Sky című filmnek, amely megtörtént esetet dolgoz fel.

A ma 59 éves Travis Walton kereskedelmi ügynök, akit ismertté tett az UFÓ-k általi feltételezett elrablása 1975. november 5-én.

Az ifjú Travis azon a nap hat kollégájával együtt hazafelé tartott a munkából az Arizona állambeli Snowflake-ben. A fák között egyszer csak különös fényt láttak. Kiszálltak a teherauróból és közelebb mentek. Akkor látták, hogy egy hatalmas kékeszöld fényt árasztó tárgy áll a fák tetején. Travis még jobban megközelítette, társai azonban elfutottak. Félóra múlva, amikor visszatértek, már hült helye volt a barátjuknak és a tárgynak is.

A rendőrség kutyákkal kereste, de nem akadtak Travis nyomára. A seriff nem hitt a kollégák meséjének, balesetre, gyilkosságra gyanakodott. Közben a hír elterjedt, a sajtó is megjelent. A hazugságvizsgáló szerint a társak nem hazudtak.

Öt nap múlva Travis jelentkezett telefonon a sógoránál, és segítséget kért. Eltűnése helyén találták meg saját ruhájában, hosszú szakállal, kiszáradt állapotban, egy tűszúrással a karján.

A történet egyre gyanúsabb lesz, főleg annak fényében, amit a fiú a seriffnek elmond: a fényes tárgy egy UFO volt, egy ágyon tért magához, három nem emberi lény vette körül, látta maga körül a csillagokat, mintha az űrben utazna. Aztán az emberhez nagyon hasonló, csak magasabb, nagy, aranyszemű lányok foglalkoztak bele, ők egy idő után gázmaszkot húztak az arcára. Ezután már csak arra ébredt, hogy ott van, ahonnan elvitték. A fiú végig tagadta, hogy drogozott volna. Így a rendőrség lezárta a nyomozást.

Esete azonban nagy port vert fel. Fellángoltak a viták az UFÓ-kban hívők és nem hívők között. Néhány évvel később a The Walton Experience címmel könyv jelent meg róla. Ennek alapján készült 1993-ban a film, Robert Lieberman rendezésében, amelyben  Travis Walton is szerepel, de őt magát D.W. Sweeney személyesíti meg.

Walton a mai napig rendszeresen megjelenik különböző UFO-témájú összejöveteleken, konferenciákon. Mesél élményeiről, amelyekről máig nem tudni, hogy valóságosak-e (olyan tekintélyes fizikus is a pártján áll, mint például a roswell-i esetet is kutató Stanton Friedman), vagy pedig csupán egy feltűnési mániában szenvedő hazudozó, aki így szerzett magának évtizedek óta tartó hírnevet.

Szólj hozzá

média űrkutatás USA UFO Travis Walton