2016. okt 14.

Magukra hagyott internetező gyerekek

írta: Göbölyös N. László
Magukra hagyott internetező gyerekek

teen-girl-on-laptop.jpg

Az Egyesült Államokban minden második szülő nem tudja, hogy mit csinál gyermeke az interneten. A Microsoft által finanszírozott National Cyber Security Alliance felmérése mutatta ezt ki. Nyolcszáz 13 és 17 év közötti fiatallal foglalkoztak és ugyanennyi szülővel

A szülőknek több mint a fele beismeri, hogy keveset tud gyermekei virtuális tevékenységéről. És a serdőlők 60%-a vallja be, hogy szülei tudta nélkül van on-line accountja. De ami még meglepőbb, a szülők egyharmada el sem tudja képzelni, hogy ilyen helyzet előadódhat.

Nem hangzanak egybe azok a szabályok sem, amelyekről a szülők azt állítják: betartásukat megkövetelik a gyerekektől, azokkal, amelyeknek a gyerekek szerint alá vannak vetve. A szülők fele állítja, hogy azt kérte gyerekeitől, hogy osszák meg velük accountjuk jelszavát. A serdülőknek azonban csak 16%-a erősíti meg ezt.  A szülők kétharmada állítja, hogy kérte gyermekétől az on-line-on szerzett negatív tapasztalatok megbeszélését, de a tiniknek csak egyharmada ismerte be, hogy kapott ilyen felkérést.

A londoni School of Economics felmérése azt mutatja, hogy a serdülők egyre inkább jelen vannak a hálón és egyre több veszély les rájuk. Ilyen veszély a pornográfia és a gyűlöletkeltés.

A milánói Katolikus Egyetem egy kutatójának tanulmánya szerint az olasz serdülők kevesebb veszélynek vannak kitéve, mert a szlők szigorúbban korlátozzák őket. Ez ugyanakkor azzal is jár, hogy a gyerekekben kisebb mértékben alakulnak ki digitális kompetenciák. Érdekes módon ezzel egyidőben a szülők 81%-a nem tudja, hogy gyermeke sértő üzenetet kapott vagy ismeretlen személlyel lépett érintkezésbe. Az adat meghaladja az európai átlagot. A Telefono Azzurro Onlus 2016-os felmérése pedig rávilágított arra, hogy a szülők stabilan használják a Whatsapp-ot és a Messengert, hogy gyermekeikkel kommunikáljanak, de kevesen ismerik az olyan jelenségeket, mint a grooming vagy a sexting. Egy dologban azonban egyért a szülők fele: beszélni kell ezekről a veszélyekről a gyerekekkel, hogy meg tudják védeni magukat – írja a La Stampa.

 

 

Szólj hozzá

média internet család nevelés tizenévesek Olaszország USA