2016. okt 19.

Utazás a növények birodalmában

írta: Göbölyös N. László
Utazás a növények birodalmában

xvmc3b90f9e-46b5-11e6-8019-63140a0cecf6-805x453.jpg

Angers-ben, egy 15 hektáros terület Európa első attrakciós növényparkja a Terra Botanica.

Több mint 10 ezer dália egy 3 ezer négyzetméteres területen, amelynek mandala alakban történt kiképzését rögzített hőléghajóról lehet megtekinteni.

A park nagyratörő célja összekötni az élvezetet a tudással, a tanulással, felébresztve kicsik és nagyon kíváncsiságát a sokszor ismeretlen növényvilág iránt.

„Minthogy a növények nem nagyon beszélnek, fel kell hívni rájuk a figyelmet” – mondják az ott dolgozók, akik elárulják, hogy például az első villanykörtének, amelyet Edison bemutatott, bambuszszálból volt a kanóca.

A dáliákon kívül ott virítanak mindazok az egzotikus növények is, amelyeket a 18. században szedett össze a hajótörést szenvedett La Pérouse  botanikai szállítmányából. Ma 275 ezer féle növény pompázik a parkban. Megtekintésük 5-8 órát is igénybe vehet. Az egyik fajta öt méterre is megnő, 80 éves, Ausztráliából származik.

A vezető elmeséli 15 különleges, Wollemia Nobilis  fenyő történetét  is, amelyek 200 – 145 millió évvel ezelőttről származnak. Húsz évvel ezelőtt fedezték fel őket szintén Ausztráliában. Mintegy 100 maradt meg belőlük a természetes élőhelyükön.

Más érdekes látványosság a lepkeház vagy a kirándulás a fák teteje felett egy óriás dióhéjban. Van méhész-gyógyfű műhely, sőt, a szőlészet titkait is megismerheti az érdeklődő.

Szólj hozzá

oktatás természet botanika könyezetvédelem Belgium