2016. okt 20.

A szegénység gyorsítja az öregedést

írta: Göbölyös N. László
A szegénység gyorsítja az öregedést

poverty.jpg

Néhány évtized szegénység elég az elöregedés meggyorsításához és a kognitív képességek idő előtti csökkenéséhez.

Az American Journal of Preventive Medicine-ben megjelent felmérés, amelyben epidemológusok, neurológusok és pszichiáterek vettek részt, 3400 olyan felnőtt állapotát kísérte figyelemmel 1985-86 óta, akik ma 50-60 évesek. A kutatók a figyelmüket arra összpontosították, hogy milyen hatással volt rájuk a hosszan tartó vagy megszakítottan akkumulált szegénység.

A mélyszegénység kategóriájába azokat sorolták, akiknek a jövedelme 200%-kal volt alacsonyabb az átlag jövedelemnél. Ennek a kritériumnak alapján 4 csoportra osztották a kísérleti alanyokat. Az első csoportba azok kerültek, akik soha nem voltak szegények, a másodikba azok, akik életük egyharmadában szegények voltak, a harmadikba,, akik a kísérlet idejének egyharmada és egész ideje közötti években és a negyedikbe, akik mindig szegények voltak.

2010-ben, amikor a kísérleti alanyok 50 év körüliek lettek, teszteket kellett kitölteniük, amelyekben azt mérték, mennyire képesek kérdéseikre válaszolni. Ezek az elemzése azt mutatta, hogy aki több mint 20 évig szegénységben élt, annak kognitív képességei korához viszonyítva erősen csökkentek.

„A kognitív képességek megőrzése az egészség kulcsfontosságú része. A relatív fiatal embereknél jelentkező csökkenésük azt mutatja, hogy jelentős mértékben hozzájárul a szűkös anyagi helyzet. Fontos figyelemmel kísérni, hogy a jövedelem és más szociális és gazdasági paraméterek hogyan befolyásolják az egészséget” – mondták a kutatók.

 

 

Szólj hozzá

szegénység Életmód Társadalom Egészség