2016. okt 27.

A titkárnő emlékei

írta: Göbölyös N. László
A titkárnő emlékei

freda-knte-u1090953145247sld-1024x576_lastampa_it.jpg

A 71 éves Freda Kelly négy évtizeden át őrizte a titkot, amelyről csak családtagjai tudtak: 1961 és 1972 között ő volt a Beatles titkárnője, ő válaszolt a levelekre, ő foglalkozott a rajongók klubjával anélkül, hogy kimozdult volna Liverpoolból, még akkor sem, amikor a fiúk 1968-ban Londonban megalapították saját lemezkiadójukat, az Apple-t.

Évekig csendben maradt. „Azt gondoltam, ki akarná meghallgatni egy titkárnő történetét?” – mondta. Lánya azonban arra ösztönözte, hogy írja le a történeteket, amíg emlékszik rájuk, azért végül magnóra mondta a nagy sztorit, hogy unokája is megismerhesse, milyen élete volt nagyanyjának fiatal korában.

Amikor erről 2013-ban tudomást szerzett Ryan White rendező, meggyőzte az asszonyt: engedje, hogy filmet készítsen belőle. A film elkészült Good Ol’ freda címmel. Megvalósításához gyűjtést indítottak az interneten és 53 ezer font jött össze, ami elég volt a három hetes liverpool-i forgatáshoz. A texasi Austinban rendezett amerikai premieren öt perces álló ovációval jutalmazták a nézők a filmet. Torinóban a Beatles Day-en, amelyet az olaszországi Beatles-rajongók elnöke, Rolando Giambelli szervezett, megjelent maga Freda Kelly is és elmesélte rendkívüli élete történetét.

Freda 1945-ben született az észak-angliai kikötővárosban, tehát alig néhány évvel volt fiatalabb a Gombafejűeknél. Tizenhét éves korában hallotta őket először élőben. „Összesen talán 190-szer láttam őket, azt hiszem, én voltam az elsőszámú rajongójuk” – mondta. Egy évvel korábban hagyta ott az iskolát, gépíróként helyezkedett el, mert kellett a pénz otthon. A hivatalban egy kolléga beszélt neki az együttesről, amely a Cavernben szokott fellépni. Kelly-t elbűvölte a zene és négy fiú, akiknek hamarosan egy helyi lemezboltos, Brian Epstein lett a menedzsere, felfigyelt a lány állandó jelenlétére a klubban és munkát kínált neki az együttes induló rajongóklubjában. „Amikor Epstein felajánlotta, hogy legyek a titkárnőjük, apám azt mondta: ez az állás egy hónapig sem fog tartani. Én azonban tudtam, hogy tartós lesz, hogy a Beatles híres lesz!”

Az együttes második kislemeze, a Please, Please Me után napi átlag 800 levél érkezett az asztalára. Tizenegy éven át a rajongtók ezreinek küldte az együttes „ereklyéit”, fotóit, dedikálásait.

Freda máig emlékszik a legfurcsább rajongói óhajra. Valaki egy párnahuzatot küldött, azzal a kéréssel, hogy húzza rá Ringo Starr párnájára, és miután a dobos egy éjszakát aludt rajta, a huzatot küldje vissza. Mivel Kelly jó viszonyban volt Ringo édesanyjával, segítségével teljesítette az imádó kérését. Amikor 1969-ben az a hír terjedt el, hogy Paul McCartney három évvel korábban meghalt egy autóbalesetben, és a zenekarban csak a „hasonmása” szerepel, rajongók tömegei telefonáltak kétségbeesetten, de addig nyugtatgatta őket,  hogy a végén ő maga is hinni kezdett a rémhírnek. Akkor felkereste Paul apját, Jimet, aki hívta az éppen nála lévő Maccát…

A Beatles feloszlásáért sokan még ma is Yoko Onót okolják, Freda szerint azonban a fiúk között már korábban megbomlott az addig tökéletes összhang. Epstein 1967 augusztusában bekövetkezett váratlan halála romboló hatással volt rájuk. Paul McCartney és John Lennon megpróbálták egyben tartani a csapatot, de akkor már mindenki a maga érdekeit nézte, mindenkinek megvolt a maga szólista terve – természetesen nekik is.

Freda nehezen tud válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc Beatles-dala. De mindenképpen a legszeretettebbek között van az I’m Only Sleeping, a Fool On The Hill és a Penny Lane. „Van sok ki nem adott, soha fel nem vett daluk is, amelyeket volt szerencsém meghallgatni a Cavernben a 60-as évek elején. Azok is nagyon szépek voltak” – tette hozzá.

Kelly John Lennon 1980. december 8-i meggyilkolása, majd George Harrison 2001. november 29-i halálát követően is kapcsolaban maradt Paullal és Ringóval. „Legutóbb felkerestem Ringót Los Angelesben. Meghívott, miután látta a filmet. Majd újra megölelhettem Pault Liverpoolban. Aztán mind a hárman találkoztunk Londonban az Egy nehéz nap éjszakája felújítása alkalmából” – meséli az egykori titkárnő.

Freda arra a kérdésre, hogy kapcsolata a Beatles-szel több volt-e, mint munkakapcsolat, sejtelmesen felelt: „Az I Saw Her StandingThere-ben egy 17 éves lányról énekelnek. Ebből mindenki arra következtet, amire akar.”

 

Szólj hozzá

film rock Zene Beatles Freda Kelly