2016. nov 02.

Megújul az európai energia

írta: Göbölyös N. László
Megújul az európai energia

1039443498.jpg

2050-ig az Európai Unió lakosságának fele maga fogja előállítani a számára szükséges elektromosságot. A megújuló források felhasználásának növekedése azokat a beszerzési modelleket is megváltoztatja, amelyeken jelenleg a nagy hőközpontok és nagy felhasználók alapulnak.

A Greenpeace által a CE Delftnál megrendelt felmérés szerint 2050-ig az EU minden második lakosa (kb. 264 millió) maga állíthatja elő villamos energiáját, sőt, még el is adhat belőle. A felmérők úgy vélik, hogy a jövőben a „citizen energy” lesz a piac főszereplője. A forgalomba beleértendők az 50 alkalmazottnál nem nagyobb vállalatok és a középületek.

A CE Delft szerint ez a típusú energiatermelés már 2030-ig elérheti az Unió energiaszükségleteinek 19%-át. Az élen Svédország áll, amely megközelítheti 2050-ben a 79%-ot. Lettország azonban, a fejlődés ütemét tekintve, még ezt is túlszárnyalhatja az előrejelzett 83%-kal. Ha ezeket a számokat 100%-nak vesszük, akkor ebből 37%-ot a kollektív projektek, a 39%-ot a kis és középvállalatok, és 23%-ot az egyének fogják az adni.

Azokban a tagországokban, ahol az eredmények alacsonyabbak, az ok nyilvánvalóan a helytelen környezetpolitika, amely támogatás helyett inkább sújtja az alternatív energiaforrások felhasználására való törekvést. Oroszország ennek fényes példája. Míg 2014-ben 150 ezer új napelemes létesítmény lépett működésbe, ez a szám tavaly 722-re csökkent.

A Greenpeace egy sor kéréssel fordult az Unióhoz a megújuló energiákról szóló direktívákat illetően. Ezek között van: megfelelő tarifák kiszabása azoknak a polgároknak, akik az elektromos hálózat rendelkezésére bocsátják energiafeleslegüket, és akik tartalékoló rendszereket hoznak létre; a projektekhez való hozzájutás prioritásának biztosítása; az állami támogatás növelése a projektek méreteinek alapján; az eljárási normatívák egyszerűsítése.

 

Szólj hozzá

energia megújuló energiák Európa