2016. nov 04.

Árverésre kerül Verlaine pisztolya

írta: Göbölyös N. László
Árverésre kerül Verlaine pisztolya

xvm47d91e8e-9613-11e6-9b52-8d6af026a828.jpg

50-60 ezer euróra becsülik azt a híres hatlövetűt, amellyel Paul Verlaine meg akarta ölni költőtársát, és szeretőjét, Arthur Rimbaud-t és  amelyet november 30-án árvereznek el a párizsi Christie’s-nél.

1873.július 10-én egy brüsszeli szállodában a 29 éves Verlaine rálő a nála 11 évvel fiatalabb Rimbaud-ra, akit a lövés a csuklóján talál el. Ez a lövés vet véget a két francia költő szerelmi kapcsolatának. Rimbaud feljelenti Verlaine-t, akit 1873. augusztusában két évi börtönre ítélnek.

A 77 mm-es revolvert Verlaine az összetűzés reggelén vásárolta egy brüsszeli fegyverkereskedőtől, 50 tölténnyel együtt. A rendőrség, miután a fegyvert elkobozta, visszaszolgáltatta a kereskedőnek. 1981-ben, az üzlet bezárásakor az akkori tulajdonos átengedte a különös „irodalmi ereklyét” a jelenleginek, aki most elárverezteti kincsét.

A veszekedések a két férfi között Londonban kezdődtek 1873 májusában. Verlaine ugyanis nő volt, és újra fel akarta venni a kapcsolatot feleségével, elhagyta Rimbaud-t és Brüsszelbe ment. A „kölyök Shakespeare” utána ment és arról beszélt, hogy beáll a hadseregbe. Erre berúgnak, és együtt siratják szerelmük végét. Rimbaud később azt állította, hogy Verlaine, mielőtt rálőtt, megfenyegette őt.  Miután bekötözték a sebét, Rimbaud el akarta hagyni Brüsszelt. Ekkor azonban az utcán újra összefutott barátjával, aki újra fegyvert fogott rá. Rimbaud ekkor hívott rendőrt, és Verlaine-t letartóztatták.

Ez az esemény nemcsak a két „elátkozott” költő életében, hanem a 19. századi francia költészetben is fordulópont volt. Verlaine 555 napot töltött börtönben, ahol 32 költeményt írt. Ezek a míves, letisztult versek adták a gerincén több későbbi híres kötetének, mint a Sagesse-nek vagy a Jadis et naguére-nek. Rimbaud hazaköltözött édesanyjához, ott írt meg az Egy évad a pokolban című művét. Utoljára 1875 februárjában Stuttgartban találkoztak. Rimbaud ekkor adta át Verlaine-nek az Illuminációk című prózavers-gyűjteményét, amely később a szürrealizmus egyik fő forrásává vált. Ez volt az ő búcsúja a költészettől. Következtek 16 évig tartó kalandozásai, amelyek tragikusan korán, alig 37 évesen, 1891 novemberében zárták le Arthur Rimbaud életét. Paul Verlaine alig öt évvel élte őt túl: bár korának egyik ünnepelt költője volt, a szimbolizmus fejedelme, aki nagy hatást gyakorolt a társművészetekre is, különösen a zenére, mégis nyomorúságos körülmények között, alkoholistaként és drogfüggőként halt meg 51 éves korában 1896 januárjában. 

 

Szólj hozzá

költészet bűnügy Franciaország Arthur Rimbaud Paul Verlaine