2016. nov 05.

Kihalófélben lévő étkeink

írta: Göbölyös N. László
Kihalófélben lévő étkeink

kave.jpg

Egy brit felmérés szerint, amely a The Sunban jelent meg, egy nem távoli jövőben radikálisan megváltozhatnak étkezési szokásaink. A klímaváltozás, a globális felmelegedés és a rovarölő szerek használata miatt egyes kedvelt élelmiszerek teljesen eltűnhetnek.

A gombák és a rovrirtók miatt 2030-ra teljesen tönkremehetnek például a kávéültetvények, ha a növénykezelés módján nem történik változás vagy tovább emelkedik a hőmérséklet, amely kedvez a sok permetezést igénylő, kártékony gombák szaporodásának. Valamit tenni kell, mondják a szakemberek, mivel milliók gondolnak elborzadva a kávé nélküli reggelekre, vagy a napközbeni kortyolgatásra.

A méz is hasonló sorsra juthat. A méheket már most is tizedelik az élősködők. A mogyoróvaj, a tengerentúliak kedvence szintén. Ez utóbbit a szárazság fenyegeti, mert a növény, amelyből nyerik, sok esőt igényel.

A lista magába foglalja a sertéshúst is, az angolszász országok bacon-jét. A sertéstenyésztők ugyanis szintén a szárazság áldozatai. Az amerikai reggeliknek adhatja meg a kegyeldöfést a juharfák kiszáradása. Ha Kanada hőmérséklete 6 fokkal emelkedik, a juharfában nem termelődik nedv, amiből a juharszirup készül.

Az avokádó is emlékké válhat hamarosan, a Kaliforniában uralkodó aszály  kipusztítja az ültetvényeket. Vele együtt a banán is eltűnhet. A Panama-kór, amely az egész világon dúl, különösen a jordániai és a mozambiki termést fenyegeti.

Eltűnhetnek a világon legjobban kedvelt halak, a lazacok is, amelyek csak hideg vízben képesek ívni.

Nem lesz habzóbor, amelyet annyira kedvelnek az olaszok és újabban a britek. Ez utóbbiak a múlt évben 40 millió litert ittak meg belőle. A pezsgő olcsóbb alternatívája a szakértők szerint hamarosan nem tudja kielégíteni a keresletet. Hihetetlennek tűnik, de megtörténhet, hogy a csokoládé is hiánycikk lesz. Barry Callebaut svájci csokoládékészítő szerint a kakaóbab 2020-ig kifogyhat. A múlt évben már 70 ezer tonnával több csokoládét fogyasztott a világ, mint amennyit gyártottak.

Szólj hozzá

kávé környezetvédelem méz klimaváltozás étrend