2016. nov 08.

N-gammával az astroturfing ellen

írta: Göbölyös N. László
N-gammával az astroturfing ellen

social-media-new.jpg

Az astroturfing olyan marketing-gyakorlat, amelynek lényege, hogy megfizetnek néhány embert, hogy tegyen fel különböző honlapokra olyan szövegeket, amelyek a megbízót, vagy a termékét dicsérik, vagy valakit/valamit pocskondiáznak. Míg az EU országaiban ez megtévesztő reklámnak minősül, az Egyesült Államokban, bár nem nézik jó szemmel, sokan folyamodnak ehhez a módszerhez – még politikusok is. Ezzel vádolták annak idején George W. Busht, mostanság Hillary Clintont és Donald Trumpot egyaránt. (Azért, legyünk őszinték, e téren a magyar politikusok sem mennek a szomszédba egy kis öntömjénért, nem is szólva az ellen befeketítéséről…)

A texasi egyetem informatai biztonsággal foglalkozó professzora, Kim Kwang-Raymond Choo és csapata talált egy módot ennek a gyakorlatnak a leleplezéséhez: statisztikailag elemezve a különböző írásmintákat fel lehet ismerni az azonos stílust.

Az elemzés az „n-gamma” rendszeren alapul, amely már a múltban is hatékonynak bizonyult különböző szövegek azonosításában. A rendszer úgy „olvassa” a szövegeket, mint szimbólumokat: a betüket elemzi, az írásjeleket, a szavak közti távolságot, a szöveg egészét és a nyelvtani minőségét figyelmen kívül hagyja. Összeszámolva, hogy hány „n-gamma” jelenik meg az adott szövegben, fel lehet építeni egy mutatót, amely körvonalazza a szerzőjét, mivel az n-gammák számbeli különbsége határozza meg a különböző szerzők stílusbeli különbségeit.

Ezt a módszert alkalmazva a közösségi honlapokra, a kutatók rájöttek, hogy több személyként jelentkezők mögött ugyanaz a személy állt.

A csapat most azt vizsgálja, hogy miként lehet tetten érni a plágiumot és a szerződéseknél alkalmazott csalásokat.

„Azonkívül, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét ezekre a dolgokra, reméljük, hogy tovább tudjuk fejleszteni az „astroturferek” elleni eszközeinket, hogy a felhasználók védve legyenek a reklámmal és a manipulációval szemben” – nyilatkozták a kutatók.

Szólj hozzá

reklám közösségi háló USA on-line