2016. nov 09.

Dalí-művek aukciója Londonban

írta: Göbölyös N. László
Dalí-művek aukciója Londonban

xvm312d9392-9535-11e6-b3d5-39c516113491.jpg

A szürrealizmus kultikus művei kerülnek árverésre december 15-én a londoni Christie’s-nél.

Az Edward James alapítvány vételre kínálja többek között Salvador Dalí híres Homár-telefonját 280 ezer euróért.  Ez a szürrealista fantázia 1936-ban született meg Dalí agyában, amikor főmecénásánál, Edward James dúsgazdag angol költőnél vendégeskedett. A nemes tenger gyümölcsének kedvelése arra ragadtatta, hogy öt változatot készítsen belőle. Az egyiküket, az elefántcsontszínűt árverezik most el.

Azoknak, akik tudni szerették volna az asszociáció miértjét, Dalí így felelt: „Sohasem tudtam, hogy az étteremben, amikor grillezett homárt kértem, miért nem telefont hoztak?”

A Homár-telefon illusztrálja azt a művészeti fordulatot, amely Dalíban végbement 1929-ben, amikor elbűvölték a szürrealisták, André Breton és Paul Éluard eszméi. Dalí akkor fogadta meg, hogy „totálisan diszkreditálja a valóság világát.” A homártelefonok mellett mankóval ellátott lámpákat, ajkakra hasonlító kanapékat is tervezett. Az árverés listáján az utóbbiak leghíresebbje szerepel, amelynek ihletője a buja amerikai színésznő, Mae West volt. Más kérdés, hogy Dalít hamar „kiátkozták” a szürrealista mozgalomból, állítólag pénzszeretete miatt, de valószínű, hogy az is közrejátszott ebben, hogy elszerette Éluard feleségét, Galát, aki évtizedeken át múzsája és nem utolsósorban menedzsere is volt.

Alex Baron, az alapítvány főigazgatója az árverésre bocsátást azzal magyarázta, hogy láthatóvá akarják tenni Dalí műveit az intézmény falain kívül is. Elárulta, hogy van még két további Homártelefonjuk és három ajak-kanapéjuk is.

A két kivételes darab mellett az alapítvány elárverez a gyűjteményéből 200 tárgyat, összesen 2,5 millió font kikiáltási áron.

 

Szólj hozzá

árverés szürrealizmus Nagy-Britannia Salvador Dalí Christies