2016. nov 10.

Tengerellenőrzés léghajóról

írta: Göbölyös N. László
Tengerellenőrzés léghajóról

dirigibile_high_tech-k1ie-u1090783825949z0-1024x576_lastampa_it.JPG

Az észak-olaszországi Isprában működő Joint Research Centre fejlesztett ki egy olyan léghajót, amely képes ellenőrizni az európai tengereket és szükség esetén életeket menteni – írja a La Stampa.

A zeppelin, amelynek elkészült a prototípusa, 9 méter hosszú, radarokkal és érzékelőkkel van felszerelve. A hidrostatika hajtóerejét használja fel azaz két gáz sűrűsége közötti különbséget és a héliumot, amely könnyebb a levegőnél. A léghajóval történő problémák esetén a leszállás lassan, károk nélkül végrehajtható.

A prototípus az elektronikus és a mechanikus alkatrészek kombinációja. „Most kísérletezzük ki a platformok és a szenzorok ilyen típusú együttesét, hogy növeljük  felderítési képességeket és meg tudjuk menteni a Földközi-tengeren bajbajutott emigránsok csónakjait. Ezt lehető teszi a szenzorok együttese, a beépített radar, a jelzőgenerátor, a GPS és a magnetométer-antennák” – mondták a JRC kutatói.

A JPC az Európai Bizottság belső tudományos szerve, amely radar- és aerosztatikus ballonok tervezésére szakosodott, de fontos szerepe van az innováció ösztönzésében is új módszerek, eszközök és normák fejlesztésén keresztül. Szaktudását a tagállamok, a tudományos közösség és a nemzetközi partnerek rendelkezésére bocsátja.

Programja előirányozza a tengeri ellenőrzés innovatív eszközeinek kifejlesztését, amely lehetővé teszi az európai országok támogatását a bevándorlókkal kapcsolatos politikájukban és az emberi életek mentéséhez való reális hozzájárulást.

 

Szólj hozzá

menekültek léghajó tengerek Európa