2016. nov 12.

Miről álmodnak a háziállatok?

írta: Göbölyös N. László
Miről álmodnak a háziállatok?

sonno_cane-ke0c-urjxkqr3oopkelx-1024x576_lastampa_it.jpg

Akinek kutyája van, tudja, hogy álmában fintorog, mozog, mormog. A kutya is álmodik, mivel alvásperiódusai között ott van nála is, mint az embernél, a mélyalvás, az álmokat teremtő R.E.M.  – írja a La Stampa.

Miről álmodhat egy kutya? A Harvard Medical School kutatója, Deirdre Barrett szerint, mivel a kutya kis világának középpontja a gazdáa, valószínűleg körülötte forognak az álmai is.

A macskák is álmodnak, mivel azonban nem ragaszkodnak az emberekhez, inkább csak az általuk nyújtott otthon kényelméhez, inkább a napközben visszaszorított vadászösztönük lép előtérbe álmukban.

Lehet, hogy a tudós pszichológusnak igaza van, de egy kutya- vagy egy macska-tulajdonos nem szűkíteni így le kedvencei álmainak körét. A kutya álmondhat például velős csontról, kutyabarátjával való kergetőzésről, egy rusnya, barátságtalan ebről és ki tudja, még miről. Érdekes kutatási téma lehetne az is, hogy a kutya lehet-e szerelmes, a természetes szaporodási ösztönön túl, mert ebben az esetben egy csinos kutyalányról is álmodhat.

A macska ember iránti közömbösségét sem lehet abszolutizálni. A családunk Lujzája, aki pedig ráadásul a vadnak tartott sziámi fajtához tartozott, abszolút szociális lény volt. A vendég fogadására mindig elősündörgött és addig forgolódott körülötte, amíg nem kapott tőle egy baráti simogatást. A gyerekeket is imádta, és egy egér láttán valószínűleg felmenekült volna a függönyre.

Szólj hozzá

tudomány kutya álom állatvilág USA