2016. nov 15.

Rekonstruálták Hitler bunkerét

írta: Göbölyös N. László
Rekonstruálták Hitler bunkerét

xvm539f5fa6-9d09-11e6-b6d2-21d92bf1c42f.jpg

Berlinben rekonstruálták Adolf Hitler utolsó dolgozó- és hálószobáját, ahol élete utolsó napjait töltötte 1945. áprilisában.

Eddig csak egy egyszerű fekete tábla jelezte, hogy hol volt Hitler bunkee, de nem maradt semmi nyoma, a helyén jelenleg egy parkoló van. A német hatóságok mindig tartózkodtak attól, hogy a múltat idéző bármilyen építményt emeljenek ezen a helyen, attl tartva, hogy a Harmadik Birodalom nosztalgikusai idezarándokolnának. Két lépésre onnan viszont van egy holokauszt-emlékhely, és nem messze tőle a Terror topográfiája múzeum, amely a náciznus történetét mondja el.

Hitler bunkerének másolatát az eredeti helytől kb. 1 km-re rekonstruálták egy régi óvóhelyen. A 3,8 méter vastagságú falak mögött látható a Führer utolsó dolgozó- és hálószobája. A falon függ II. Frigyes porosz király portréja, az íróasztalon egy oxigénpalack, és egy kutyaszobor.

A rekonstruálás nem pontos, mert a kanapé nem olyan volt – kifogásolják a szakemberek.

A történészek az emlékezet „leértékelődésétől” félnek, amennyiben nem mellékelnek hozzá magyarázatokat, illetve attól, hogy kialakul körülötte egy „náci turizmus”. Ezért a múzeum egy másfél órás látogatást szervez, amelynek a bunker csak az utolsó állomása. A bevezetőben ismertetik a látogatókkal az óvóhely eredeti életét. 3500 emberre tervezték, de a II.világháború vége felé 12 ezren szorongtak benne. A látogatók így jobban megértik, hogy mit jelentettek Berlinben a háború utolsó napjai.

A múzeum vezetői szerint nem fogják a rekonstruált bunkert szélsőjobboldaliak megtölteni, mivel, mint mondták, „a neonácik nem szívesen akarják látni Hitler halálának helyszínét.”

Szólj hozzá

történelem nácizmus II.világháború Németország Berlin Hitler