2016. nov 16.

Új feltételezés a Bermuda-háromszög ügyében

írta: Göbölyös N. László
Új feltételezés a Bermuda-háromszög ügyében

the_bermuda_triangle.jpg

A Bermuda-háromszög a 19. század elejétől elátkozott helynek számít. A Florida-Bermuda-Puerto Rico által alkotott területen 1851 óta több mint 8 ezer ember, 73 repülő (köztük 1945-ben 5 Avenger amerikai harci gép) és több száz hajó tűnt el nyomtalanul az Atlanti-óceánban.

A több mint 300 ezer négyzetkilométeres terület rejtélyéről különböző elméletek születtek: mágneses tereknek tulajdonították a katasztrófák okát, mivel az iránytűk „megbolondulása” volt az egyik előjele. Az első hajós, aki a térségben mágneses anomáliákat tapasztalt, maga Kolumbusz Kristóf volt.

És bár az amerikai parti őrség adatai szerint az évente történő katasztrófák száma belefér a világ más zónáinak átlagába, a jelenség továbbra is foglalkoztatja a tudományos világot.

A legújabb elméletet dr. Randy Cerveny az arizonai egyetem kutatója és Steve Miller, a coloradói egyetem meteorológusa dolgozta ki. A Science Channelnek elmagyarázták, hogy a katasztrófák okozói a „hexagonális” azaz a zárt felhők lehetnek, amelyek a térség nyugati részében koncetrálódnak. Ilyen felhők a világ más térségeiben például az Ír-tenger felett is megfigyelhetők.

A két kutató űrholdak által készített képek tanulmányozása alapján következtet arra, hogy ezek a felhők valódi „levegő-bombák”, amelyek 220-250 km/órás sebességű szeleket generálhatnak, ezek a szelek pedig  olyan viharokat képesek támasztani, amelyek el tudnak könnyűszerrel süllyeszteni stabilnak hitt hajókat is. Ilyen szélvihar évente több százszor előfordul ebben a zónában. A kutatók szerint ezek a szélviharok  a felhők alsó részeiből indulnak ki és óriási hullámokat támasztanak.

A tudósok ezt az elméletet lehetséges magyarázatnak tartják, amelyet további kutatások eredményeivel kell megerősíteni.

Szólj hozzá

közlekedés összeesküvés-elmélet tudomány Bermuda-háromszög