2016. nov 18.

Nem Gauguin bűne Van Gogh levágott füle

írta: Göbölyös N. László
Nem Gauguin bűne Van Gogh levágott füle

 

103822314-4d90133c-2b1d-4460-845d-19fcf88cd8ff.jpgMartin Bailey, angol író-újságíró-művészettörténész, a Studio of the Douth: Van Gogh in Provence című könyvében bizonyítja, hogy a holland festő azután csonkította meg magát a füle levágásával, hogy megtudta: testvére, Theo, megnősül és nem amiatt, hogy összevesztek Paul Gauguin-nel.

Vincent Van Gogh bátyja levelét 1888. december 23-án kapta meg. Abban az időben még egyetlen képet sem tudott eladni, anyagilag teljesen a fivérétől függött és attól tartott, hogyha Theo megnősül, nem kap támogatást, vagy csak az eddiginél kevesebbet.

Ugyanazon a napon valóban összevesztek festőtársával. Egész nap esett az eső, sokat dolgoztak, mindketten idegesek voltak. Gauguin el is ment arles-i otthonukból. Amikor hazatért, ott találta Van Gogh-ot az ágyon, véresen. Vincent kórházba került, két hétig tartották bent teljes elszigeteltségben. Egy levélben azt írta Theónak, hogy nemsokára jönnek a szép napok és újra elkezd a virágzó gyümölcsfákkal foglalkozni. Jött azonban egy rosszullét, és újra kórházba került. Április végig maradt Arles-ban. Ebben a rossz periódusban készített festményei a legjobb művei közé tartoznak.

1980-ben költözött át Auvers-be. Bailey-nek sikerült rábukkannia annak az ágynak a nyomára, amely a Hálószoba című festményén látható. Kétszemélyes ágy volt. Van Gogh abban a reményben csináltatta, hogy egyszer ráakad egy igazi társnőre. Auvers-ben festette utolsó műveit, mielőtt júliusban öngyilkos lett.

Bailey könyvében leírta, hogy azt, hogy mennyire sötét korszaka volt a provence-i annak a festőnek, akinek zsenialitását csak a halála után ismerték el, jól mutatja, hogy amikor Van Gogh öncsonkításáról adott hírt négy helyi lap, kettő közülük rosszul írta a navét, a harmadik pedig lengyelnek nevezte.

Az ágyat Van Gogh fivére örökölte, az ő halála után felesége. Azután egy jótékonysági egyesülethez került. A nyomok itt megszakadtak. Bailey szerint az ágynak vissza kellett volna kerülnie Arles-ba a „sárga házba”, amelyből múzeumot kellett volna csinálni. A házat azonban a II. háború idején lebombázták.  

Szólj hozzá

művészet festészet Franciaország Hollandia Van Gogh