2016. nov 23.

Felépítették a Ragyogás labirintusát

írta: Göbölyös N. László
Felépítették a Ragyogás labirintusát

maze-1-kn6f-u10901412169578mdg-680x383_lastampa_it.jpg

Bár Stanley Kubrick az oregoni Timberline Lodge-ban forgatta a Stephen King regénye nyomán készült Ragyogást, az eredeti regényben a coloradói Estes Parkban játszódik, a Sziklás Hegység tövében.  Itt van a Stanley hotel, ahol az író és felesége 1974-ben véletlenül megszálltak és egyedüli vendégek voltak.

Ennek a 217-es szobában töltött éjszakának az élményéből született meg a történet, amelyben a szálloda téli gondnoka, egy ihletet kereső író lassan megőrül és ki akarja írtani családját.

Ma az épület nemcsak hotel, múzeumként is látogatható kísértetekkel teli körsétával, és otthont ad egy horrorfilm-fesztiválnak. Sokáig hiányzott a kerti labirintus, amelyet a vendégek kérésére végül rekonstruáltak. A filmbeli egy londoni stúdióban építették fel és ott forgatták le az utolsó jelenetet, amikor az író – Jack Nicholson félelmetes alakításában – teljesen elborulva, sebesülten keresi a fiát a fagyban, mígnem összeesik és megfagy. Ugyanebben a stúdióban készült egy másik várfagyasztó jelenet, a meggyilkolt ikerlányok szellemének megjelenése is.

A hotel tulajdonosa a labirintus felépítésére pályázatot hirdetett. Közel ezer tervet kapott a világ minden részéből. A New York-i Mairim Dallaryan cégét fogadta végül el. A labirintus ugyan nagyon szuggesztív, de félelmet valószínűleg nem kelt, mivel még esküvőket is tartanak benne. Inkább egy elegáns kertre hasonlít, a fák nem magasabbak másfél méternél, hogy a gyerekek ne vesszenek el benne. A filmbeli nagyobb kiterjedésűnek hatott és a fák is sokkal magasabbaknak látszottak, ezáltal is fokozva a filmen végighúzódó idegtépő feszültséget.

 

Szólj hozzá

mozi irodalom USA Stephen King Stanley Kubrick