2016. nov 27.

Római pénzek japán ásatásban

írta: Göbölyös N. László
Római pénzek japán ásatásban

130156750-8e69f4e1-e899-4431-bd5c-a947eaefa642.jpg

Hogyan kerülhettek a római birodalom pénzei Japánba? Egy olasz történész szerint vélhetően kínai kereskedők révén.

A Nagy Konstantin császárt ábrázoló 4. századi rézpénzeket Okinaván találták meg Kacuren kastélyának romjai között.

Az ókori Róma és a Felkelő Nap országa között akkoriban nem voltak kereskedelmi kapcsolatok. A rejtélyt növeli, hogy a kastélyt a 12. században építették és 15. században pusztították el. Így az is kizárt, hogy egy modern kori gyűjtőtől származtak volna.

Különböző feltételezések vannak. Lorenzo Braccesi professzor szerint a 117-ben trónra lépett Hadrianus császár korától dokumentált kapcsolatok voltak Kína és Róma között, és lehet, hogy a pénzek egy kínai kereskedő által kerültek Okinavára. A japán kutatók is valami hasonlóra gondolnak, mivel Kína és az Okinavát is magába foglaló Rju Kju királyság között virágzó kereskedelem folyt. A középkorban e kis birodalomnak jelentős szerepe volt a tengeri kereskedelmi útvonalakon Délkelet-Ázsiában.

Braccesi szerint a véletlen is közrejátszhatott. A pénzek egy elsüllyedt nyugati hajóról is származhatnak. Ami érdekes, hogy nem ezüstből, hanem rzéből vannak, gyakorlatilag értéktelen aprópénzek. Ami még furcsább, hogy ekkora távolságra jutottak. Nem valószínű, hogy fizetőeszközként használták volna. A pénzeken elmosódtak a domborulatok, de röngten-sugarakkal felismerhető Konstantin arcképe az egyik, egy harcosé a másik oldalon.

A pénzek november 25-től láthatók Okinava szigetén Uruma történeti múzeumában. A kacureni kastélyromok 2000 óta részei az UNESCO-világörökségnek.

Szólj hozzá

történelem régészet Japán Római Birodalom Nagy Konstantin