2016. dec 02.

Bővülő látványosságok Pompeiben

írta: Göbölyös N. László
Bővülő látványosságok Pompeiben

pompei_1.jpg

Pompei újabb részei váltak látogathatóvá – írja a La Repubblica.

Megnyílt a közönség előtt a Fórum déli része, amely a római kolónia politikai, gazdasági és vallási központja volt attól kezdve, hogy kr.e. 89-ben Sulla meghódította és Vénusznak, a római diktátor kedvenc istenségének szentelte.

Ide tartozik a Championnet-ház egy része a Geometrikus Mozaikok Háza, valamint a néhai közintézmények: a Comition, ahol megválasztották minden évben a polgári hivatalnokokat. A kölni és a tübingeni egyetemek régészei ennek a területnek a mélyebb rétegeiben a hellenisztikus korból származó maradványokat hoztak napvilágra.

Megtekinthető továbbá három olyan épület, amely a közigazgatásnak adott helyet: a Tabularium, a város archívuma, a Curia, ahol a helyi szenátus ülésezett és a Duoviratus, azoknak a hivatalnokoknak az épülete, akik Pompeit kormányozták.

A mélyebb rétegekben itt is találtak a Kr.e. III.-II. századból származó üzleteket, amelyeket később leromboltak, hogy helyet adjanak a Comitiumnak és a Basilicának. A legjobban várt újdonság a Geometrikus Mozaikok Háza, amely egy több mint 60 helyiségből álló nagy épület, benne két korábbi házzal, amelyek tönkrementek a 62. évi földrengésben, majd újjáépítették azokat még a Vezúv 79-es kitörése előtt.

Ez a nagyon szép ház eddig gyakorlatilag ismeretlen volt a közönség előtt. Zárva volt komoly strukturális problémák miatt, amelyek Pompei legnagyobb átriumát érintették, valamint az impluviát, az esőgyűjtőt. Régi szépségükben láthatók a fekete-fehér, a labirintus- és sakkmotívumos mozaikok is. Panorámás erkélyeiről kilátás nyílik a sorrentói partra.

December 2-től mozgássérültek számára is alkalmas útvonal nyílik Pompeiben.

 

Szólj hozzá

történelem régészet Pompei