2016. dec 04.

A robotok előretörése és lehetséges következményei

írta: Göbölyös N. László
A robotok előretörése és lehetséges következményei

ai.jpg

Öt éven belül a robotok fogják elfoglalni az amerikaiak 6%-ának a munkahelyét a Forrester jelentése szerint.

„A következő 5 évben az intelligens robotok szofisztikáltak lesznek. A vállalkozások alapozhatnak rájuk a munka árának csökkentésében” – idézi a lap a jelentést, amely szerint a hatás a legfejlettebb országokban katasztrofális lesz.

A Forrester-jelentés szerint a legérintettebbek a telefonközpontosok, a taxisofőrök, olyannyira, hogy ezek a foglalkozások kihalhatnak. Jelei már most vannak, hiszen a tudakozók gyakran használnak gépi hangot, a Google és az Uber vezető nélküli autókat tervez.

Ennek azonban az lesz a következménye, hogy sok embernek kell szakmát változtatnia, új állást keresnie és a munkanélküliség növekedése zavargásokhoz vezethet.

„A gépek el fognak végezni helyettünk egy csomó munkát, és nem lesznek szuperintelligensek. Ez kezdetben pozitív lesz, ha megfelelően tudunk élni vele. De néhány évtizeddel később ez a mesterséges intelligencia probléma lesz” – mondta erről Bill Gates.

Apokaliptikusabb hangot ütött meg Elon Musk, a Tesla and Space X alapítója. „Rábízni az intelligenciát a számítógépekre olyan, mint megidézni az ördögöt” – mondta.

„A jövő problémái közé fel kellene venni a technológia kontrollját is. Ezzel a fenyegetéssel a politikusok jelenleg nem foglalkoznak, inkább a technikai képzés fontosságáról beszélnek, amikor az 5-10 éves gépekre utalnak. Nem fogjuk fel, hogy milyen gyorsan eljön a jövő. Öt év villámgyorsan eltelik, el kell kezdeni gondolkodni” – figyelmeztetett Andy Stern, a Service Employee International Union volt elnöke.

Szólj hozzá

munka tudomány technika mesterséges intelligencia USA