2016. dec 06.

Chuck Wepner, az igazi Rocky

írta: Göbölyös N. László
Chuck Wepner, az igazi Rocky

181025728-71cdc739-250d-4fa1-8811-bfe74f2f5cb3.jpg

1975.március 24. Öt hónap telt el azóta, hogy Muhammad Ali legyőzte George Foremant Kinshasában az évszázad bokszmérkőzésén. Ellenfele most a richfield-i (Ohio) Coliseum ringjében a fehér amerikai Chuck Wepner, aki élete legfontosabb mérkőzése előtt áll. Ha legyőzi a „Legnagyobbat”, ő lesz a nehézsúlyú világbajnok.  

E mérkőzés előtt Wepner a 4. volt a rangsorban, sok győzelmet aratott, de veresége is volt jócskán. Minden mérkőzéséből szörnyű sebekkel került ki. Pályája végén összesen 329 öltés volt az arcán. Ezt a „rekordot”  végül az olasz Vita Antuofermo döntötte meg.

A boksz világában a feketék uralma után most remény látszott a fehérek  előretörésére, és a híres menedzser, a gyanús ügyletekkel teli Don King szerint Wepnernek akár esélye is lehetett volna megtörni ezt a 15 éve tartó sorozatot, amely akkor kezdődött, amikor 1960-ban Floyd Patterson legyőzte a svéd Ingemar Johanssont. (Ali – akkor még Cassius Clay-ként – éppen abban az évben nyert Rómában 18 évesen olimpiai bajnokságot, igaz, félnehézsúlyban). A történet másik főszereplője egy fiatal színész, aki nagy bokszrajongó, de addig csak kisebb szerephez jutott a mozi világában. Wepner meccsére Stallone is jegyet váltott, és végignézte a mérkőzést, amelynek már az első perceiből kitűnt a két ökölvívó közötti stíluskülönbség. Ali, szokásához híven, a közönséget is szórakoztatva, „lassú tűzön” akarta legyőzni ellenfelét, Wepner viszont állandóan támadott. Elértek a 9. menetig, amikor nagy meglepetésre sikerült leütnie Alit, aki azonban felkelt és innentől kezdve nem lebegett más előtte, minthogy „lemossa magáról ezt a szégyent. Wepner egészen a 15. menetig bírta Ali ütésáradatát, amikor a bíró még a végső gong előtt kihirdette a döntő fölényt.

Ismerős ez a történet a moziból is. Stallone, ennyi bátorság láttán úgy döntött, hogy róla mintázza filmhősét, Rocky-t, belekombinálva saját olasz-amerikai sorsát. Hetvenezer dollárt és a leendő film bevételeinek 1%-át ajánlotta fel Wepnernek, akinek szüksége volt a pénzre, mivel drogproblémái voltak és ezért házasélete is a csőd szélén állt. Elfogadta a 70 ezer dollárt, de lemondott az 1%-ról. Elvégre Stallone akkor még nem volt sztár, és senki sem láthatta előre, hogy a történetnek ilyen elképesztő sikere lesz. Később Stallone éveken át letagadta, hogy Wepner volt az ihletője. Wepner 2011-ben végül beperelte a színész-rendezőt, és peren kívül megegyeztek egy nyilvánosságra nem hozott összegben.

Wepner karrierje azonban innentől kezdve végleg lehanyatlott. Megpróbálkozott a pankrációval, majd 1978-ban, 39 évesen végleg visszavonult a küzdelmektől. Elvált, jelenleg második feleségével él, egy italboltot vezetnek. Közben megírta önéletrajzát, és végül a mozi is igazságot szolgáltatott neki: elkészült róla 2012-ben a The Bleeder című film, amelyben Liev Schreiber személyesítette meg őt. Olyannak ábrázolják ebben, mint amilyen valójában volt: vasakaratú, sérülékeny és emberséges

Szólj hozzá

sport boksz USA Muhammad Ali Sylvester Stallone Rocky Chuck Wepner