2016. dec 08.

Mágikus számok zeneköntösben

írta: Göbölyös N. László
Mágikus számok zeneköntösben

john-lennon-poses-with-his-guitar.jpg

Engedett a divatnak Justin Vernon is. Együttesének, a Bon Ivernek harmadik albuma, a 22, A Milion tele van számokkal és szimbólumokkal, amelyeknek az az alkotó számára pontos jelentésük, értelmük van.

A nem beavatottnak azonban magyarázatvan szüksége, amelyet ebben az esetben Vernon szívesen meg is ad. A 22 gyerekkorától az ő száma volt. Ez a szám szerepelt a sportmezén, a percmutató az ébresztő óráján is ezen a számon állt. „A 22 bizonyos értelemben én vagyok. Az album a dualizmuson alapul, már az egyetemen is foglalkozott a tao, a dualizmus paradoxoja, hogyan nem tud lenni az egyik a másik nélkül. Tehát a 22 én vagyok, a millió a másik. Olyan, mint egy kör”. És az a szám, amelynek címe 666? Mintha a Sátánra utalna. A rock-zenében ez az utalás jó néhányszor előfordult híressé vált művekben, elég csak az Aphrodite’s Child 666 című kollázsalbumára, a Genesis Supper’s Ready-jére, vagy az Iron Maiden The Number Of The Beastjére gondolni. Vernon erről nem adott felvilágosítást. A sajtó odáig már nem is merészkedett, hogy a 10. szám címének a jelentését firtassa: d E A T h b R E a s T ? ?, 715 – CRΣΣKS o ____45_____.

John Lennon száma a 9 volt és ő nem is csinált belőle titkot. Elég gondolni Revolution 9-ra (number nine, number nine…), a kilencedik önálló lemezén, a Walls and Bridges-en felcsendülő Number 9 Dreamre. Az nem teljesen világos, hogy honnan nála ez a vonzódás a 9-es számhoz, hacsak a születésében nem keressük a választ. 1940. október 9-én született Liverpoolban (9 betű) Newcastle (9 betű) Road 9-ben. Itt írta még szinte kamasz korában a One After 909 című dalt, amely a Beatles utolsó lemezén, a Let It Be-n jelent meg, és itt szállt fel a 72-es buszra (7+2 = 9), hogy iskolába menjen. Különös egybeesés, hogy a Beatles aktív sikersorozata 9 évig tartott, 1962-től 1970-ig, továbbá Lennont 1980. december 8-án gyilkolták meg New York-ban, de akkor már szülővárosában december 9 volt.

A Radiohead és a 10-es szám. Az In Rainbows című albumukat 10 nappal a megjelenés előtt jelentették be. Tíz napig naponta megjelent a banda honlapján egy kódolt üzenet, amely azonban minden esetben tartalmazott egy X-et – ami ugye a római 10-es. 2007. október 10-én jelent meg a lemez, amelyet 10 különböző on-line platformról lehetett letölteni. A rajongók pedig azt is tudták, hogy az új lemez, amelyért minden hallgató annyit fizethetett, amennyit akart, pontosan 10 évvel korszakalkotó lemezük, az OK Computer után jelent meg amelynek ráadásul első munkacíme Zeroes and Ones lett volna, vagyis nem más, mint a 10 fordítottja. A legelszántabbak nekiláttak összehasonlítani a két albumot és rájöttek arra, hogy valójában a kettőnek a darabjai egymás szerves részei…Ha ennyi nem elég, nézzük meg az In Rainbows borítóját, amelyen két 10-es szám szerepel.

A Pink Floyd-nál a 11-es játszik. Az 1992-es Division Bell ezt különösen illusztrálja. Tizenegy dal, a címet az utolsóból, a High Hopes-ból vette a zenekar. Az album ismertetőjét pontosan 11 nyelven tették közzé. De ez mind semmi: amikor a Floyd négyesfogata, Roger Waters, Rick Wright, David Gilmour és Nick Mason utoljára lépett fel együtt 2005 július 2-án Londonban a Live 8-en, előzőleg éppen 11 év telt el az utolsó (igaz, Waters nélküli) koncert óta, ráadásul az együttes este 11 óra 11 perckor lépett színpadra.

Brian Warner, azaz Marilyn Manson alkotásaiban már a második albumtól, az Antichrist Superstartól kezdve benne van a numerológia, szimbolikus és ezoterikus értelemben. A 9 vagy a 7, amely Istent és a tökéletességet szimbolizálja. De a 3-ról is úgy tűnt, hogy MM nagyon kedveli. Az Antichrist Superstar egy trilógia első albuma volt, amelynek folytatása, a Mechanical Animals és a Holy Wood voltak. A három részben a történet három különböző időben zajlik. Az 1998-ban megjelent Mechanical Animals-ben a 15-ös a sztár és 15-ször fordul elő benne a 15-ös. Warner akkor kezdte számmal helyettesíteni a művésznevében az i és az s betűket, az i-ből lett az 1-es, az s-ből pedig 5-ös: Mar1lyn Man5on. Egy 1999-es fellépése során egy néző megkérdezte tőle, hogy miért kedveli a 15-öt. Ő így válaszolt: „Január 5-én van a születésnapom  és az idén vagyok 30 éves, ami ennek a duplája. De téved, aki csak véletlen egybeesésre gondol, véletlenek nincsenek, minden okkal történik” – mondta.

Ha rock és számmisztika, nem lehet kihagyni a Led Zeppelint. Náluk is a 9 a leggyakrabban visszatérő számmotívum, 9 dal szerepel az első és a második albumukon, valamint a dupla élő koncertlemezen, a The Song Remains The Same-en. Az asszír-görög hagyományú Gematria alfanumerikus kód angol, illetve német változata szerint a Led Zeppelin betűinek összege 1404, illetve 234, ezek összeadva egyaránt 9-et adnak ki. A héber ábécére átírva 1398 jön ki, amelynek összege 21, azaz 2+1 =3, tehát egy olyan szám, amellyel a 9 osztható. A IV. albumukon, amelynek nem adtak sem címet, sem sorszámot, csupán a banda tagjainak szimbólumairól nevezték el (közkeletűen ZOSO-ként emlegetik Jimmy Page szimbóluma alapján) a belső borítón egy hegyről a völgybe lenéző, kezében lámpást tartó figura a Próféta, a tarot kártya nagy árkánumának 9. lapja. És Page maga is tele van 9-esekkel, hiszen január 9-én született, ráadásul 1944-ben, amelynek összege 18, azaz 1+8 = 9. Nem véletlen, hogy a koncertfilmben a Próféta jelmezében tűnik fel. És a sors úgy hozta, hogy aktív korukban összesen 9 albumot adtak ki. Az csak hab a tortán, hogy a zenekarral hírbe hozott híres mágus, Aleister Crowley (A III. album eredeti korongján két idézete került a kifutó barázdákra) 72 évet élt, és egyike azoknak, akiket úgy emlegettek okkult körökben, mint a „666-os fenevad” megtestesülését. Mind a 72, mind a 666 végösszege 9-re jön ki! Ellenben a IV. albumon 8 dal van, (oldalanként 4), a leghíresebb dala, a Stairway To Heaven lecsengéssel együtt pontosan 8 perc, és 1971. november 8-án jelent meg. Van, aki a 8, illetve 2x4 jelenlétét azzal magyarázza, hogy szinte minden ókori népnek volt az istenségekre egy négybetűs szava, és hogy ez a lemez, a Zep talán legmaradandóbb munkája, „isteni suggalatra” készült. Persze akkor is helyben lennénk, ha 4-esről az Apokalipszis négy lovasa, vagy az ugyancsak a Jelenések Könyvében szereplő „Négy lelkes állatra” asszociálnánk…

 

Szólj hozzá

rock számmisztika Zene John Lennon Led Zeppelin