2016. dec 10.

Artúr király Toszkánában

írta: Göbölyös N. László
Artúr király Toszkánában

1830914_1480182041-k8ei-u110041535375b3c-680x510_lastampa_it.jpg

Az Artúr-legenda szerint Uther Pendragon kardja egy erdőben pihent egy kőbe szorulva, és a jóslat szerint csak az lehetett a király, aki képes volt azt sértetlenül kihúzni belőle. Így lett Excalibur Artúr király kardja.

Csakhogy a Kerekasztal Lovagjainak mondaköre Angliába, esetleg a franciaországi Bretagne-ba helyezi a kő által foglyul ejtett kard történetét. Pedig Toszkánában a mai napig látható egy, a Sienától 40 kilométerre fekvő Chiusdinóban.  

Itt a Montesiepi kápolnában üveg alatt látható egy kard, amely a 12. században készült és amelyet tulajdonosa, Galgano Guidotti egy kőbe döfött, milután megjelent előtte Szent Mihály arkangyal és e jelenéstől megtért. Felhagyott addigi szabados életével és remete lett. 1185-ben Galganót szentté is avatták. A történetet elmesélő freskókkal körülvett kard sok látogatót vonz, de természetesen senki nem próbálhatja meg kihúzni kőágyából.

Van, aki azt állítja, hogy éppen ez a történet a forrása az Artúr-legendának. Ezt azzal is alátámasztják, hogy Artúr lovagjai között volt egy Gawein (franciául Gauvain) nevű lovag. Ráadásul az Artúr-mondakör egyik első híresebb feldolgozója, a francia Chrétien de Troyes éppen a 12. század végén írta meg nevezetes verses regényeit.

 

Szólj hozzá

történelem mítosz Olaszország Toszkána Artúr-mondakör