2016. dec 13.

Az áruló mobiltelefon

írta: Göbölyös N. László
Az áruló mobiltelefon

arulo.jpg

Magánéletünk leolvasható a mobiltelefonunkra rakódott piszokból: étrend, egészségi állapot, használt kozmetikumok. A telefon használója ugyanis minden alkalommal rajta hagyja bőre külső rétegének molekuláit. Ezeknek a molekuláknak az elemzésével fel lehet állítani használója életmódjának robotképét – írja a Le Figaro.

Pieter Dorrenstein, a Kaliforniai Egyetem professzora és csapata 89 ember kézlenyomatát vizsgálta. A levett mintákat összehasonlították több ezernyi vegyi termékkel. A molekulák lehetővé tették annak meghatározását, hogy férfitól vagy nőtől származnak-e, hogy az illető a sört kedveli-e vagy a bort, hogy szed-e valamilyen gyógyszert.

A telefon letörlése nem tüntet el minden molekulát, egyesek több hónapig is megmaradnak.

A molekuláris robotképet más tárgyakról is lehet készíteni a kutatók szerint, így például erszényről, kulcsról. Terveznek is újabb kísérleteket ez irányban.

A molekuláris robotkép hasznosítható lenne bűnügyeknél is, különösen hasznos lenne, amikor a DNS és az ujjlenyomat felhasználhatatlan. Egy korlátja van, nem olyan megbízható, int az utóbbiak.

A kutatók szerint a módszer használható lenne orvosi körökben is annak megállapítására, hogy egy adott személy ki volt-e téve mérgező anyagoknak.

Szólj hozzá

tudomány mobiltelefon technika azonosítás molekulák