2016. dec 23.

Végtelen perfolyam Puccini öröksége körül

írta: Göbölyös N. László
Végtelen perfolyam Puccini öröksége körül

composer_04_1.jpg

Livio dell’Anna báró öreg komornyikja nem volt már tiszta elméjű, amikor megírta végrendeletét, ezért az olasz fellebbviteli bíróság érvénytelennek nyilvánította. Ezzel, legalábbis egyelőre, lezárult annak az örökségnek a szövevényes útja, amely megmaradt Giacomo Puccini hagyatékából.

A 2005-ben írt végrendeletben Pasquale Belladonna, a 89 éves inas minden vagyonát egyik unokaöccsére, a 23 éves Cesarióra hagyta. A többi 22 rokon egy előző, 1999-ben írt végrendeletet tart érvényesnek és közülük 16-an indítottak 2011-ben új pert. A bíróság most mondta ki, hogy  mind a 23 örökös egyenlő részben részesedik a vagyonból, ami nem lebecsülendő: 8 millió euró készpénzben és részvényben, egy 5 milliós értékű ház Montecarlóban, egy egymilliós lakás Milánóban, 350 ezer euróra becsült festmények és a nagy zeneszerző levelezése tartozik hozzá.

A vagyon kanyargós útjának rekonstruálásához vissza kell menni 1924. november 29-ig, amikor Puccini meghalt Brüsszelben egy műtét során. Örökösül egyetlen fiát, Antoniót jelölte meg, aki feleségül vette Rita dell’Anna, egy gazdag milánói nőt.  1946-ban Antonio halálos ágyán őt jelölte meg általános örökösének. Rita 1979-ben egyenesági örökösök nélkül halt meg, ezért testvérére, Lívióra hagyta a vagyont. Az ő komornyikja volt Pasquale Belladonna.

Közben 1973-ban az olasz fellebbviteli bíróság törvényes örökösnek ismerte el  Antonio törvénytelen lányát, Simonettát. A törvények változása miatt a vagyon egyharmada illete meg. A többi adományok és hosszú tárgyalások után részben Livio dell’Annáé lett. A báró 1986-ban bekövetkezett halála után két végrendelet került elő. Az egyik egy jótékonysági egyesületre hagyta a vagyont, a másik pedig Belladonnára, akit viszont jókora rokonsággal áldott meg a sors.

A mostani bírósági döntés alig néhány nappal azelőtt született, hogy Puccini Pillangókisasszony című klasszikus operája megnyitotta a milánói Scala évadát.

Szólj hozzá

opera jog örökség Olaszország Zene Puccini