2016. dec 30.

Diót falva az orvos alma…

írta: Göbölyös N. László
Diót falva az orvos alma…

dio.jpg

Egy marék dió vagy mogyoró jelentős mértékben csökkenti a koszorúérrel kapcsolatos betegségeket, a cukorbajt, a rák kifejlődését – ezt állapította meg a londoni Imperial College és a norvég University of Science and Technology epidemológus és közegészségügyi szakértő csoportja. Kutatásuk a BMC Medicine című szaklapban jelent meg.

A kutatók 29 nemzetközi tanulmányt elemeztek, amelyek 300 ezer férfi és nő bevonásával készültek és arra a következtetésre jutottak, hogy napi 20 gramm dió vagy mogyoró 30%-kal csökkenti a koszorúér megbetegedésének kockázatát, a koleszterin-szintet, 15%-ban rákos daganat kialakulását, és 22%-kal a korai halált.

Kisebb mértékben, de pozitív hatása van a cukorbetegségre, valamint a légzőszervek állapotára is, nemtől és lakhelytől függetlenül.

A diónak és a mogyorónak az is előnye, hogy nagy a tápértéke. Gazdagok rostokban, magnéziumban, telítetlen zsírokban. A dió antioxidánsban is, amely megakadályozza az oxidatív stressz kialakulását. Az is bizonyított, hogy  hasznos lehet a kóros elhízás ellen is.

A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy sem a dió, sem mogyoró nem tekinthető önmagában gyógyszernek. Pozitív hatásuk abban áll, hogy fogyasztásukkal egészségesebb az étrendünk, ha édességek helyett fogyasztjuk őket.

Szólj hozzá

egészség dió gasztronómia száraz gyümölcs