2017. jan 07.

Túlélő show a szibériai hidegben

írta: Göbölyös N. László
Túlélő show a szibériai hidegben

winter.jpg

Oroszországban 2017-től megszakítás nélkül adja a televízió a Game 2: Wintert, amelyben a jelölteknek a szibériai hidegben, farkasok és medvék között kell túlélő próbákat kiállni.

Az ötletgazda Jevgenyij Piatkovszkij orosz milliárdos 30 résztvevőre szabta a programját, amelynek alig vannak szabályai. A résztvevők mindenre fel vannak hatalmazva, ezért alá kell írniuk haláluk esetére vonatkozó nyilatkozatot is.

A produkció figyelmeztetései egyértelműek: „Minden résztvevőnek beleegyezését kell adnia, hogy elfogadja: megcsonkíthatják, megerőszakolhatják, megölhetik. 2000 kamera figyel egy 900 hektáros területen 30 életet. Minden – a harc, az alkohol, a drog, a gyilkolás, az erőszak – engedélyezett. Minden résztvevő rendelkezésére bocsátanak egy Go Prót, hogy felvehesse saját tapasztalatait. A közvetítés 24 órás.

A versenyzőknek e „szabályokon” túl a szibériai hideggel is számolniuk kell, mivel a forgatás télen kezdődik. És a hőmérséklet azon a területen rendszeresen mínusz 40 fok alá süllyed, ráadásul farkasok és medvék természetes élőhelye. A győztes díja 1,6 millió dollár.

A Siberian Times szerint a résztvevők késeket vihetnek magukkal, de tűzfegyvereket nem. A rendőrség beavatkozik ugyan, ha adás közben bűneset történik az orosz törvények szerint, de a terepviszonyok miatt ez közel fél órát igényel. A milliárd a lapban mindenesetre leszögezte, hogy a résztvevők minden reklamációját visszautasítja, még ha gyilkosságról, vagy erőszakról lesz is szó.  A versenyzők csak 18 éven felüliek és szellemileg épek lehetnek.

Piatkovszkij úgy véli, hogy a program „nemzetközinek” ígérkezik. Öt ország jelentkezett eddig azzal, hogy át kívánja venni a programot, és máris 60-an jelentkeztek résztvevőnek, köztük egy amerikai.

Extrém valóságshow-k már korábban is voltak. Az Egyesült Államokban a Born In The Wild-ban asszonyok segítség nélküli szüléseit filmezte a természetben. Az SBS ausztrál csatorna Go Back Where You Come From programja szíriai, iraki, burmai menekültek közé viszi a résztvevőket, akiknek egy terrorista támadást is átvészeltek már Szíriában. Szerbia jelenleg hirdet egy olyan valóságshow-t, ahol korlátozás nélkül megengedett a verekedés, az alkohol, a szex és mindenfajta konfliktus.

Amikor Hernádi Gyula megírta 1971-ben Az erőd című regényét, majd ebből hét évvel később Szinetár Miklós rendezett nagy sikerű filmet, az unatkozó, kalandvágyó gazdagok és a minden aljasságra kiképzett és kapható zsoldosok összecsapása még csak utópiának tűnt, bár a magyar író az ötletet egy amerikai „szabadidő-programból” vette. Arra azonban aligha számíthatott bárki is, hogy napjainkban, amikor a túlélés emberek millióinak egyáltalán nem játék, ezek a „valóság-show-k” egyre szélsőségesebb, világszerte médiaeseményekké válnak, amelyekre egész iparág épül.

  

Szólj hozzá

média valóságshow Oroszország