2017. jan 10.

Tűz okozta a Titanic végzetét?

írta: Göbölyös N. László
Tűz okozta a Titanic végzetét?

titanic_1.jpg

Harmincéves nyomozás után egy újságíró azt állítja, hogy nem a jégheggyel való ütközés okozta a Titanic katasztrófáját.

A 20. elejének legnagyobb óceánjárója 1912. április 15-re virradóra súllyedt el az Atlanti-óceán északi részén, miután egy jéghegy felszakította a hajó testét. Kétezerötszáz utasából 1491-en odavesztek a jeges tengerben. Arra lehetett gondolni, hogy a szerencsétlenség minden körülményeit tisztázták, különösen James Cameron 1997-ben készült filmje után, amikor a nagy mozisiker nyomán újabb kutatások indultak el. Most, több mint 100 év után új elem merült fel – írja a Le Figaro.

Senan Moloney brit újságíró egy dokumentumfilmben, amelyet a Channel 4 sugárzott december 31-én, azt állítja, hogy egy tűz, amely több nappal a jégheggyel való összeütközés előtt ütött ki a hajón, volt a tragédia okozója.

Olyan fényképek, amelyekkel nem foglalkoztak sem akkor, sem később a nyomozók és a történészek, tették lehetővé számára meglepő felfedezést. Ezeken a fényképeken láthatók a hajó elején és jobb oldalán kb. abban a magasságban, ahol az összeütközés történt mintegy 10 méternyi szélességben, fekete nyomok. Az újságíró által megkérdezett szakértők  szerint ezek egy tűz nyomai, amely egy tüzelőanyag-raktárban keletkezett a hajófenékben. Az sem kizárt, hogy ez a tűz még a hajó vízre bocsátása előtt lobbant fel a belfasti hajógyárban.

Senan Moloney szerint, aki 30 éve kutatja a Titanic-titkot, ez magyarázatot adhat arra, hogy a hajó miért süllyedt el olyan gyorsan a jégheggyel való ütközés után. Úgy tudja, hogy J. Bruce Ismay, a Titanicot megépítő hajótársaság, a White Star Line elnöke kifejezetten megtiltotta a személyzetnek, hogy az utasoknak említést tegyenek a tűzről.

Moloney dokumentumfilmjében hangsúlyozza: „Ez a szerencsétlenség nemcsak egy hajó és egy jéghegy összeütközésének története, hanem olyan különleges tényezők kombinációja, amelyek előidézték a katasztrófát: a tűz, a jég és a bűnös hanyagság. A legénység tudott a tűzről, de nem vett tudomást róla. A Titanicnak nem lett volna szabad elindulnia.”

Szólj hozzá

katasztrófa történelem hajózás 1912 Titanic