2017. jan 14.

Van-e titka a Stradivari hegedűknek?

írta: Göbölyös N. László
Van-e titka a Stradivari hegedűknek?

045939341-eb1b25f3-d8e1-4ff3-b0ce-f59549578b53.jpg

Azok az anyagok, amelyek arra szolgálnak, hogy védjék a híres Stradivari hegedűk fáját, adják egyedi hangját, összetételükkel tönkre is tehetik őket – írja a La Repubblica.

A tudomány már évtizedek óta kutatja, miért kedvelik a nagy zenészek a Stradivarit. A PNAS-ban megjelent egy tanulmány, amely kiderítette, hogy a hegedű bevonata alumíniumot, meszet, rezet, nátriumot, káliumot és cinket tartalmazó folyadék, amelyben megmerítették a hegedű fáját. A cél a gombák és a szú eltávolítása volt, de amellett, hogy ez adta a hegedű különleges hangját, gyorsította fája bomlását.

A múltban leírt feltételezések között volt a lakk titkos formulája, egy kisebb jégkorszak, amelyet a fák átéltek és amely erősebbé tette molekuláris szerkezetüket.

A PNAS-ban megjelent tanulmány szerzőjének, a tajvani egyetem zenekedvelő idegorvos kutatójának, Hvan Csing Tainak az  alaptézisét már 2007-ben kidolgozta Nagyváry József, a texasi egyetem biokémikusa. Az elképzelés módosított változata, hogy a keleti Alpokban kivágott juhar és fenyőfákat folyón úsztatták le a velencei lagunáig, ahol sós vízzel itatódtak át. Ezek a gyakorlatok ma már nem léteznek. Lehet, hogy ez adja a régi és a mai hegedűk hangja közötti különbséget.

„A Stradivarik titka valószínűleg nemcsak egy tényezőből áll – magyarázta Paolo Bodini – a Stradivari-barátok alapítványának elnöke, egyben a cremonai hegedűmúzeum igazgatója – Stradivarinak híres tehetsége volt a fa kiválasztásában. A lakk- és a szárítási technikára is nagy gondot fordított. Igazi nagy mester volt.”

Az igazgató bízik abban, hogy a tudomány képes lesz megfejteni a hegedű titkait. A múzeumnak is van két kutató laboratóriuma, az egyik a paviai egyetemmel a hegedűhöz felhasznált anyagokat vizsgálja, a másik a milánói politechnikai intézettel az akusztikáját. „Tagadhatatlan, hogy minden hangszernek megvan a maga személyisége. A mai hegedűkészítők arra törekszenek, hogy elérjék a régi módszerek színvonalát és hiszem, hogy előbb-utóbb kiválik egy különleges képességű hegedűkészítő” – mondja Bodini.

Bár minden hegedűs álma, hogy egy klasszikus hegedűn játsszon, lehet, hogy a Stradivarinak nincs is titka – írja a La Repubblica. 2013-ban a PNAS készített egy tesztet a világ 10 legjobb hegedűsével. Megkérte őket, hogy játszanak 6 modern és 6 klasszikus hegedűn. Az egyik az utóbbiak közül egy Stradivari volt. Hatan az egyik mai hegedűt tartották a legjobbnak…

 

 

Szólj hozzá

hangszer hegedű Zene Stradivari