2017. jan 30.

Várandós nőknek változik az agya is

írta: Göbölyös N. László
Várandós nőknek változik az agya is

pregnancy.jpg

Nem véletlenül mondják a várandósságot „másállapotnak” is. A gyermekvárás minden szempontból különleges időszak a nők számára, az agyukat is beleértve. Angolul még külön kifejezés is létezik rá: „pregnancy brain”.

A barcelonai egyetem kognitív tudomány kutatási tanszékének munkatársai IRM-mel vizsgálták 25 várandós nőnek az agyát terhesség előtt és alatt, majd összehasonlították 19 férfiéval, akik apaság előtt álltak és egy olyan férfiakból és nőkből állókéval, akiknek nem volt gyermekük.

Arra az eredményre jutottak, hogy beigazolódott: a várandós nők szürke állománya csökken azokon a területeken, amelyek a vágyakkal, a maga és mások kedélyének értelmezésével kapcsolatosak. A szürke állomány csökkenésének azonban nincs semmi következménye a kognitív képességekre. A csökkenés 2 évvel a szülés után még fennáll, csak a hippokampusz volumene áll helyre rövid időn belül.

Az agybeli változást a kutatók szerint az okozza, hogy a várandósság nagy hormonális stresszt okoz és az anyasági magatartásra készül fel, elhagyva kevésbé fontos érzelmi területeket.

A kutatók szerint ezt az agyi magatartást fel lehetne használni annak előrelátására, hogy milyen lesz az anya érzelmi magatartása cscsemője iránt.

Szólj hozzá

tudomány agy nők várandósság Spanyolország