2017. feb 05.

Carole Lombard és a hármas szám átka

írta: Göbölyös N. László
Carole Lombard és a hármas szám átka

carole-the-gay-bride-702434.jpg

Carole Lombard, valódi nevén Janice Alice Peters Hollywood egyik tragikus sorsú hősnője volt, akinek ragyogó pályafutását egy repülőgép-szerencsétlenség törte ketté.

1908 október 6-án született egy indianai jómódú családban, amely felbomlott, amikor az édesapa a kislány nyolcéves korában otthagyta őket. Tehetségéel és szépségével hamar utat tört magának a filmvárosban. Már 13 évesen szerepelt több némafilmben, és 22 éves volt, amikor hatéves szerződést írt alá a Paramount-tal. Több mint 30 filmben játszott, az 1936-os My Man Godfrey-ért Oscar-díjra jelölték.

A legjobban fizetett színésznő volt, Amerika kedvenc komikája. Elegáns alakja minden divatlapban megjelent, a nők utánozták öltözködését, hajviseletét. Varázsát fokozta, hogy egy másik nagy mozikedvenc, Clark Gable volt a férje.

Rendkívül szórakoztató és spontán egyéniség volt. Büszke volt arra, hogy amerikai, annak ellenére, hogy brit és német származású volt. Amikor az Egyesült Államok belépett a II.világháborúba, pénzalapot hozott létre a hadsereg támogatására.

1942.január 12-én Lombard és édesanya Otto Winkle, az MGM publicistája kíséretében háborús bónuszok eladására indult Los Angeles-ből Indiana államba, ahol melegen fogadták és ahol 15 óra alatt 2 millió dollárt tudott összegyűjteni. A színésznő repülővel akart hazatérni és elhatározásához ragaszkodott annak ellenére, hogy édesanyjának rossz előérzete volt, babonásan félt a 3-as számtól és azt gondolta, hogy az a tény, hogy repülőjük egy DC-3, és ők is hárman vannak, rossz előjel.

Lombard azonban kitartott a repülő mellett és az „átok” megvalósult: felszállás után 3 perccel a gép nekiütközött a Table Rock hegynek. A világítás, amely irányíthatta volna a pilótát, a japán bombázásoktól való félelem miatt ki volt kapcsolva. A katasztrófát senki sem élte túl. Carole Lombard alig 3 hónappal múlt 33 éves…Férje, akinek nem volt kedve őt elkísérni az útra, teljesen összeomlott: a színész ezt követően belépett a hadseregbe, és a hadiflottához kérte magát, bízva abban, hátha lelövik a gépét. (Clark Gable végül 1960-ban halt meg szívrohamban).

Franklin D. Roosevelt elnök Lombardot posztumusz Szabadság Érdemrenddel tüntette ki. Ő volt a háború első amerikai női áldozata. Az ő nevére keresztelték azt a hadihajót is, amelynek a Csendes-óceán térségéből szállította haza az amerikai túlélőket.

Egész Hollywood síratta a színésznőt, aki nem láthatta már utolsó, leghíresebb filmjét. A Lenni vagy nem lenni, amelyet az Amerikába emigrált német rendező, Ernst Lubitsch rendezett, Chaplin Diktátora után a második olyan film volt, amely nevetségessé tette Hitlert és a nácizmust. A filmnek több magyar vonatkozása is van: forgatókönyve Lengyel Menyhért darabjából született, operatőre Máté Rudolf, egyik zeneszerzője pedig Rózsa Miklós volt. Carole Lombard egyébként maga jelentkezett Lubitsch-nál a női főszerepre. A végső változatban módosítottak néhány párbeszéden a színésznő iránti tiszteletből. Kihagyták például azt, amikor megkérdezi partnerétől: „Mi történhet veled egy repülőn?”.

Szólj hozzá

mozi évforduló antifasizmus USA Ernst Lubitsch Carole Lombard