2017. feb 09.

Kutyaszánon a Pireneusoktól Lappföldig

írta: Göbölyös N. László
Kutyaszánon a Pireneusoktól Lappföldig

husky.jpg

Február 19-én indul Toulouse-ból az Ulminak expedíció, hogy öt emberrel, 28 husky által húzott szánon három hét alatt eljusson Lappföldig, ahol a felmelegedés fenyegeti a számik és rénszarvas-csordák életét.

„Nem vagyunk kutatók, csak az extrém sportok kedvelői – nyilatkozta a 46 éves Michel Boubekeur, egy energetikai vállalat alkalmazottja – Mentő jogosítványunk van és most először vállalkozunk ilyen misszióra. Az ötlet három évvel ezelőtt merült fel Patrice Ségurrel, aki szánhúzó kutyákat nevel és vezet. Együtt alapítottuk meg a Tannak Adventures társaságot. Jól felszereltük magunkat az útra, farkasokkal is találkozhatunk, bár a legnagyobb ellenségünk a hideg lesz – akár mínusz 25 fok is lehet.”

Mielőtt elindulnak Németországon, Svédországon és Finnországon keresztül, kemény edzéseken vesznek részt és a hideg éghajlat elviselésére krioterápiában is részesülnek.  100% zöld, ultratechnológiás felszerelésük lesz, amely lehetővé teszi a drónok, a fényképezőgépek és egyéb kommunikációs eszközök feltöltését.

A szánokat egy toulouse-i művész graffitijei díszítik.

Az útnak nemcsak környezetvédelmi, technológiai, hanem nevelő célja is van. Az expedíció tagjai ellátogatnak iskolákba és a a klímaváltozás veszélyeiről beszélgetnek a diákokkal. Hazatértük után pedig bemutatják az általuk készített fotókat és útinaplót. A toulouse-i diákok az iskolából követhetik az utazást a kutyák nyakörvéhez rögzített közvetítő rendszeren keresztül.

A többiek számára ott lesz a Facebook, amelyet naprakészen tartanak. A filmre várni kell a jövő évi fesztiválszezonig.

 

Szólj hozzá

környezetvédelem globális felmelegedés extrém sport Európa Pireneusok Lappföld