2017. feb 10.

Az ölelés jótékony hatásai

írta: Göbölyös N. László
Az ölelés jótékony hatásai

cute-romantic-wallpapers-of-love-couple.jpg

Az ölelés fontosságát már azzal is elismerte a világ, hogy 1986-ban egy amerikai tiszteletes, bizonyos Kevin Zaborney kezdeményezése nyomán nemzetközi világnapot kapott (január 21). Azóta számos formában elterjedt ennek ünneplése. A gyakorlat különösen meghonosult az angolszász országokban, de például a franciák jobban ódzkodnak az idegenekkel való bizalmaskodástól – írja a Le Figaro, amelynek hasábjain Gérard Leleu pszichoterapeuta és szexológus fejti a simogatás áldásait.

Az ölelés mindenekelőtt elismert stresszoldó, csökkenti a vérnyomást, a nagymennyiségű endorfin-termelés következtében. Többet ér minden gyógyszernél.Az endorfin, az oxitocin és a dopamin megnövekedése miatt fegyver a deprimáltság ellen, amely télen a legerősebb a napfény hiánya miatt.

Az ölelés melegséget, önbizalmat fakaszt. Egy amerikai tanulmány szerint hatékony a hideg által hozott vírusokkal szemben, hála a bőrnek és a másik bőrrel való érintkezésnek, amely az antitesteket erősíti. Naponta 5-10 percnyi kitűnő egészség-erősítő.

Enyhíti a magányt, párunkon kívül „elkövethető” baráttam, ismerőssel, ismeretlennel is. A mai világban, amikor a virtuális kapcsolattartás elszigetel minket, ez kitöltheti bennünk az érzelmi űrt.

Az ölelés a szexuális élet kiegészítője. Egyébként itt egy egészen más simogatásról van szó, erotikus, érzéki jellege van.

Arra a kérdésre, hogy válhat-e valaki ölelés-függővé, Leleu doktor így válaszolt: „Természetesen. Ha valaki rászokok, fizikailag és pszichikailag nehéz lemondani róla.”

Szólj hozzá

élet egészség szeretet pszichológia ölelés Franciaország