2017. feb 17.

Milyen lesz a Szovjetunió 2017-ben?

írta: Göbölyös N. László
Milyen lesz a Szovjetunió 2017-ben?

125151171-723ab69e-0fd2-4797-9251-d0bbc0fbfa78.jpg

Utazás a csillagokig, ahol örök tavasz van – így képzelte el 1960-ban két szovjet szerző a Szovjetunió jövőjét. Szergej Poznyakov orosz hadmérnök találta meg családi gyűjteményében a 2017-ben című diafilmet – írja a La Repubblica.

Az orosz Facebook-on, a Vkontaktyén kiadott, Poznyakov által digitalizált filmen Igorna, egy moszkvai diáknak egy napját mutatják be a bolsevik forradalom 100. évfordulóján, 2017-ben.

A két szerző, V. Sztrukova és V. Sevcsenko nem is sejthette – mint ahogyan a világon talán senki – hogy a Szovjetunió 1991-ben megszűnik. L. Szmehov festő ceruzájának segítségével elképzeltek egy futurista Szovjetuniót, ahol űrhajók indulnak az Alpha Centauri, a miénkhez legközelebb álló csillagrendszer kutatására, ahol atommeghajtású vonatok  haladnak keresztül a Behring-szoroson és földalatti vakond-hajók találnak örökös energiaforrásokat.

Igort reggel egy robotkar ébreszti, a reggelijét egy robotizált konyhában készítik el és egy tele-videofonok beszél a Fekete-tengernél tartózkodó anyjával. A szovjet tudósoknak sikerült végre megváltoztatniuk a szibériai folyók irányát és a Kaszpi-tengerbe vezetni őket, és a Behring-szoroson egy gát állítja meg az Északi Jeges-tengerről érkező áramlatokat, enyhítve az orosz Távol-Kelet extrém klímáját. A legnagyobb siker azonban az időjáráson való uralkodás olyan elektromos állomások segítségével, amelyek szétoszlatják az orkánokat és más viharokat.

De a Csendes-óceán egy szigetén még fenn maradt maroknyi imperialista fenyegeti a szovjet földi paradicsomot. Tesztelnek egy olyan tiltott fegyvert, amely vihart támaszt a Fekete-tengeren és egy sötét felhőt borít Moszkva egére. Igor apjának azonban, aki a meteorológiai központban dolgozik, sikerül ezt is semlegesítenie,…

 

Szólj hozzá

film történelem társadalom Oroszország Szovjetunió