2017. feb 24.

A paradicsom visszanyerheti régi ízét

írta: Göbölyös N. László
A paradicsom visszanyerheti régi ízét

pomodoro-da-appendere-vesuviano-piccadilly-f1.jpg

A paradicsom valódi íze az utóbbi 50 évben csaknem teljesen eltűnt. És mivel a jelenség nemcsak egyes országokat érint, hanem globális, a kutatók szerint ideje orvosolni a bajt – írja a La Repubblica.

A nemzetközi csapatban kínai, amerikai, spanyol, izraeli kutatók vettek részt. 398 paradicsomfajtát vizsgáltak meg, hogy megtalálják az optimálisat.

Tapasztalataik szerint az elmúlt évtizedekben a nagyobb, keményebb fajtákat termesztették, hogy jobban bírják a szállítást, hosszabb ideig fogyaszthatók legyenek. Ez azonban azzal járt, hogy cukortartalmuk erősen lecsökkent és eltűntek belőlük azok az aromatikus molekulák, amelyek zamatukat adták. A cél most ezeknek a molekuláknak a megerősítése a természetes kiválasztással, mindenféle génmódosítás nélkül.

Annak érdekében, hogy a termelők a nagyobb haszon érdekében ne ragaszkodjanak a súlyosabb, de értéktelenebb fajtákhoz, felmerült, hogy az értékesítésben, mint például a szőlőnél, vegyék figyelembe a cukortartalmat is, ne csak a súlyt.

A régi íz, becslések szerint kb. 5 éven belül lesz újra élvezhető. Olasz szakértők azonban arra hivják fel a figyelmez, hogy az egyes paradicsomfajták kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a helyi sajátosság megmaradjon. Ilyen például a vezúvi, amelyet fürtőkben felakasztanak és épen marad egész télen. Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy más-más ízt igényel, aszerint, hogy salátaként, ivóléként, vagy szószként akarják felhasználni.

A világban megtermelt 170 millió tonnájával a paradicsom a legnagyobb mezőgazdasági értéket képviselő termék.

 

 

Szólj hozzá

tudomány mezőgazdaság zöldség paradicsom Olaszország