2017. már 13.

Árverésen Napóleon első szerelmi záloga

írta: Göbölyös N. László
Árverésen Napóleon első szerelmi záloga

xvmc5f8ea14-fd0c-11e6-baf1-85bd02acada9.jpg

Elárvereznek egy gyűrűt március 26-án Fontainebleau-ban, Napóleon császár kedvenc kastélyában. Nem véletlen, hogy az Osenat ott tartja az aukciót. Ezt a gyűrűt adta a még fiatal Bonaparte zálogul első szerelmének. Az ékszer előzetes értékét 10 – 15 ezer euróra becsülik.

Az ifjú tüzérhadnagy első szerelme Caroline du Colombier volt. Találkozásuk emlékére ajándékozta neki a levelekkel cizellált, ovális gyűrűt, amelynek közepén üveg alatt egy elefántcsontból kimunkált jelenet volt látható: egy férfi és egy nő cseresznyét szedett egyantik szentély mellett. A gyűrűről Napóleon még Szent Ilonán írt emlékirataiban is megemlékezett.

Napóleon Caroline karjaiban ismerte meg a szerelmet 17 éves korában. A nő 8 évvel volt idősebb nála. Az idill ártatlan maradt, legalábbis ezt állítja Pascal Davor Napóleon-életrajzában.

Bonapartét a párizsi katonai iskola elvégzése után egy Valence-ban állomásozó tüzérségi ezredhez vezényelték. Ott ismerkedett meg Caroline-nal, akit szellemes és kellemes teremtésként jellemzett az előkelő társaság, amely a kis hadnagyot is befogadta.

A Szent Ilona szigetére száműzött császár emlékirataiban így írt: „Nem lehettünk volna ártatlanabbak. Még mindig emlékszem egy hűvös nyári reggelre, napkeltekor. Nehezen hinnék el, de boldogságunkat abban találtuk meg, hogy együtt ettük a cseresznyét.”

Caroline férjhez menetele után még hosszú ideig levelezett Bonapartéval és ebből sok előnyre tett szert családja és barátai számára. Személyesen nem találkoztak többé. Húsz évvel később már a császárnak írt levelet, hogy szerezzen állást bátyjának.

Napóleon ifjúkori szerelmei következmény nélkül maradt flörtök voltak, amíg nem találkozott Joséphine de Beauharnais-val, akit feleségül vett.

Az Osenat 2013-ban árverezte el az eljegyzési gyűrűt, amelyet Bonaparte 1796-ban ajándékozott Joséphine-nek. A gyémánttal és zafírral ékesített gyűrűt 8-12 ezer euróra becsülték, végül 896.400 eurót fizettek érte. Lehet, hogy egy császári rajongó az első szerelmi zálogért egy milliót is letesz majd?

 

Szólj hozzá

árverés történelem ékszer Napóleon Franciaország Fontainebleau