2017. már 18.

Mesterséges intelligenciával az öngyilkosságok ellen

írta: Göbölyös N. László
Mesterséges intelligenciával az öngyilkosságok ellen

suicide.jpg

A mesterséges intelligencia felhasználásának egyik hasznos módja az öngyilkosságok megakadályozása lehet.

Így gondolják ezt a Facebooknál is. A közösségi oldal alapítója, Mark Zuckerberg, nemrég jelentette be, hogy új lépéseket tesznek azoknak a megmentésére, akik el akarják maguktól dobni az életet.

Ezen a területen döntő szerepe lehet az AI-nek. „Most teszteljük, hogyan lehet megtalálni a hasonlóságokat az öngyilkossági szándékra utaló posztokon, az ilyen jellegű üzenetekben. Kapcsolatba lépünk az illetővel, hogy segítsünk rajta” – mondta Zuckerberg.

A Menlo Park mesterséges intelligenciájának kapacitása üzeneteink megértésére már ismert. Tavaly júniusban kutatói bejelentették, hogy a Deep Text (ezt használják szövegek elemzésére) képes megérteni másodpercenként több ezer, több mint 20 különböző nyelvű posztot. Most már csak arra kellett megtanítani az algoritmust, hogy azonosítani tudja azokat a kulcsszavakat, amelyeken keresztül fel lehet ismerni, hogy ki forgat a fejében sötét gondolatokat. Rossz jelnek tekinthetők például a szomorúság, a magány szavai, valamint a barátok aggódó üzenetei.

Egy másik újdonság olyan prevenciós eszközök csatolása, amelyeket fel tudnak használni a Facebook Live-nál. Aki  a veszélyeztetettnek tekintett személy élő videóját nézi, kapcsolatba léphet vele, és azonnal leadhatja a vészjelzést. Másrészt a felvétel készítőjének képernyőjén megjelenik egy sor tanács, javaslat. Érintkezésbe léphet egy baráttal, egy segítő szervezettel, felajánlják neki, hogy csetelhet a Messengeren keresztül.

A Facebook már régóta elkötelezte magát az öngyilkosságok megelőzésében (a világon minden 40. másodpercben hal meg így egy ember). 2015-től egy nyomógombbal lehet fel hívni a figyelmet arra, akit veszély fenyeget. 2016 nyarától már a felhasználók is alkalmazhatják a prevenciós eszközöket.

Más szervezetek is foglalkoznak öngyilkosság-megelőzéssel. Az amerikai Darthmout egyetem (New Hampshire) kifejlesztette a Durkheim algoritmust, amely azonosítani tudja az öngyilkossági szándékra utaló szavakat. A kutatók felfedezték, hogy az öngyilkosok 65%-a használta a hálón ezeket a kifejezéseket.

Az angol Samaritans egyesület egy alkalmazást hozott létre Samaritans Radar néven, amely a Twitteren azonosítja a barátok üzeneteiben a gyanús szavakat, majd e-mailben adja ki a vészjelzést annak a barátnak, aki a leggyorsabban tudna cselekedni a potenciális áldozat megmentése érdekében.

 

 

Szólj hozzá

élet öngyilkosság egészség mesterséges intelligencia Facebook USA