2017. már 20.

Radioaktív vaddisznók Fukusimánál

írta: Göbölyös N. László
Radioaktív vaddisznók Fukusimánál

sanglier.jpg

Hat évvel a fukusimai atomkatasztrófa után a japán kormány négy város körül akarja feloldani a visszatelepedési tilalmat. Nem számolt azonban a fertőzött vaddisznókkal – írja a Le Nouvel Observateur.

Az érintett  4 város kb. 20 km-re van az erőműtől és a területet állatok ezrei népesítették be. A vaddisznókban a tesztek a biztonságos normáknál csaknem 300-szoros radioaktív cézium-137-et mutattak ki. Az állatok azért is veszélyesek, mert támadhatnak.

A helyzet hasonló, mint Csernobilnál, ahol a maga sugárzás ellenére szaporodnak a vadak: szarvasok, barna medvék, farkasok, hiúzok.

Fukusima körül a megművelt mezőgazdasági területeket is feldúlták az állatok.  A japán lapok szerint a kár 854 ezer dollár körül van. A vaddisznókon kívül sok az egyéb kártevő is, például patkány. Ilyen körülmények között nehéz visszatelepülni.

A helyi hatóságok a vadászok segítségét kérték. Tomioka városban 800 vaddisznót kilőttek, de ez még elenyésző ahhoz képest, hogy 2014 óta számuk 3 ezerről 13 ezerre emelkedett.

A kormány útmutatót adott ki, amelyben a helyi hatóságokat akarja segíteni tanácsokkal, javasolja például csapdák felállítását és drónok bevetését.

Nihomacuban három gödröt ástak a vaddisznótetemeknek, Szomában speciális hamvasztókat használnak, amelyek ki tudják szűrni a radioaktív cézium-137-et.

Az erőfeszítések ellenére a japán kormány egy tavalyi felmérése szerint a lakosság több mint a fele nem akar visszatérni. Félnek a sugárzástól és attól, hogy az erőművet csak 40 év alatt tudják teljesen szétszedni. A katasztrófa idején elmenekült 26 ezer ember lakástámogatását március 31-gyel megszüntették, mondván, jól halad a fertőtlenítés.

Szólj hozzá

katasztrófa környezetvédelem nukleáris vadállatok Japán Fukusima