2017. már 28.

JFK nyomában Bostonban

írta: Göbölyös N. László
JFK nyomában Bostonban

menu_e_locandina_del_ristorante_the_21st_amendment_berchi-ka6h-u11001684698578kbh-680x510_lastampa_it.jpg

Éttermekben, kávézókban kereste a La Stampa John Fitzgerald Kennedy nyomát. A torinói lap a néhai amerikai elnök 100. születésnapja alkalmából indult erre a felderítő körútra.

A séta a Parker’s étteremben kezdődik, amely 1855-ben nyílt és az Egyesült Államok ma is működő éttermei közül az egyik legrégibb. Az újonnan idelátogatók számára rendelkezésre áll egy 13 oldalas kis füzert, amely az illusztris állandó vendégek névsorát tartalmazza. itt ebédelt például John Fitzgerald és Patrick Kennedy, JFK anyai és apai nagyapja. Az előbbi Boston polgármestere volt, az utóbbi pedig szenátor. A 40. számú asztalt tartották fenn nekik. Az Egyesült Államok leendő elnöke hat éves korában egy széken állva tartotta első beszédét a Fitzgerald nagypapa születésnapjára rendezett partin. Huszonhárom évvel később itt jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson és az étterem sajtószobájában ünnepelte, hogy megszerezte diplomáját a Harvardon. 

A La Stampa ripotere ennél a pontnál egy kis kitérőt tett a Bostonhoz közeli Cambridge-be, ahol megnézte a campust, a menzét, amely egy gótikus templomhoz hasonlított, a Weld Hallt, ahol Kennedy is lakott egyetemi tanulmányai idején, az egyetem hatalmas áruházát, a Coopot, ahol a kassza felett díszeleg JFK portréja,  Theodore Rooseveltével együtt, aki szintén itt tanult.

Visszatérve Bostonba, Kennedy-vel kapcsolatos emlékek hívják fel magukra a figyelmet. Ilyen a beacon Street 21 alatt a volt Hotel Bellevue, ahol JFk főhadiszállása volt kongresszusi képviselő-jelöltsége idején. A Massacusetts State House nyugati szárnya előtt áll az 1990-ben felavatott szobra, amely zsebredugott kézzel ábrázolja őt.

A Bowdoin Streeten található egy különös elnevezésű étterem, a The 21st. Amendment”, amely valaha a Kennedy-család által látogatott Bellevue-hoz tartozott. (Ez az alkotmány-módosítás oldotta fel 1933 elején az 1920 óta érvényben lévő szesztilalmat az Egyesült Államokban).

Van még egy másik vendéglő, amelynél érdemes megállni. Ez a Union Oyster House, az egyetlen, amely 1826 óta folyamatosan működik. Az emeleten egy bronz emléktábla jelzi a szeparét, ahol Kennedy, miután rendelt, teleterítette az asztalt újságokkal, az ebédre várva ezeket lapozta. Kedvence a rákleves volt és a helyi krémes, a Boston Cream Pie.  Ez utóbbit  édesanyja, Rose is gyakran elkészítette, de eredetileg a Parker’s House cukrászainak találmánya volt, még 1856-ból.

Itt is ér véget a séta, a 40-es szeparénál, ahol 1953. június 24-én JFK nem egyedül, nem is családtagjaival vagy barátaival ült, hanem Jacqueline Bouvier-val. Az akkor még csak szenátor Kennedy neki tette fel a jól ismert kérdést: „Akarsz-e  a feleségem lenni?”. Kennedy akkor 36 éves volt, Jackie 24. A fehér asztalterítőn egy gyémántokkal és smaragdokkal díszített gyűrű csillogott…

Annyit azért jegyezzünk meg, hogy a washingtoni Georgetown kerület Martin’s Tavernjének egy asztala is magáénak követeli a legendás leánykérés történetét. A Parker’s főnöke szerint azonban még a feltételezés is abszurd: hogyan választhatott volna JFK e fontos rítushoz más helyszínt, mint kedvenc Bostonjának kedvenc éttermét? 

Szólj hozzá

történelem éttermek évforduló USA Boston John F. Kennedy