2017. már 29.

Házi szennyezettségmérő

írta: Göbölyös N. László
Házi szennyezettségmérő

203419180-3f3bafd2-ce2b-4a78-a8e3-1583ebc5aecb.jpg

Marco Magnarosa olasz mérnök-üzletember barátjával kifejlesztett egy készüléket, amely megállapítja, hogy mivel és mennyire szennyezett egy lakás.

Az N1-nek elnevezett készülék a benne lévő 13 érzékelővel 14 paramétert vesz le. Ezek a következők: a radioaktivitás, az elektromágnesesség, az akusztikus szennyezettség, a wi-fi hálózatok mennyisége és intenzitása, a szálló por, a metán és a radongáz, a levegő és a víz minősége, a szénmonoxid, a színdioxid, a formaldehid és a nedvesség.

Egy hétig tartó mérés után a benne lévő adatokat a vállalkozás laboratóriumában elemzik és a lakás tulajdonosának részletes jelentést küldenek róla, amelyhez tanácsokat csatolnak.

Az egyhetes felmérés ára 199 euró, a gyógysztárban megvehető készülék 600 euró. Működtetéséhez okostelefon-alkalmazást is készítettek.

Az N1-et a pisai műszaki egyetem közreműködésével fejlesztették ki, Magnarosa is itt végezte korábban tanulmányait. A hírverésben szerepe lehet annak is, hogy cégtársa a Nuvap nevű vállalkozásban Francesco Rapetti, a leghíresebb olasz pop-szövegírónak, Mogolnak a fia.

Szólj hozzá

technika környezetvédelem légszennyezés Olaszország Pisa