2017. ápr 01.

Ahol senki sem hal meg infarktusban

írta: Göbölyös N. László
Ahol senki sem hal meg infarktusban

tsimane.JPG

Az eddig tanulmányozott népek közül a legjobb szív- és érrendszerrel a boliviai-amazóniai tsimane indián törzs rendelkezik. Egy 80 éves ember erei olyanok, vagy jobb állapotúak, mint egy amerikai középkorúéi – írja az El País.

Az elmúlt 10 évben mindössze egyetlen, száz év körüli ember halálát okozta az infarktus. A kutatók szerint ez az életmódjuknak köszönhető, amelynek alapja a gyűjtögetés, a vadászat és a halászat.

Bár a 17. században kapcsolatba léptek velük a jezsuita szerzetesek, ők elhagyták hagyományos lakhelyüket, és beljebb mentek az őserdőbe, a fehér ember elől menekülve.

A törzs 16 ezer emberből áll és csaknem 100 faluban élnek az Amazonas két mellékfolyója, a Maniqué és a Quiquiban partjain. Nyugati öltözéket viselnek és nyugati eszközöket használnak ugyan, de félnomád életmódot folytatnak és közösségi gazdaságot tartanak fenn.

Egy nagy antropológiai kutatás keretében, amely a 2000-es évek elején kezdődött, az amerikai kutatóknak lehetőségük volt megvizsgálni egészségi állapotukat. A szív- és érrendszeri betegségek a halálozások fő okozói a világban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai évi 18 millió ember haláláról szólnak. A kutatók elsősorban a koszorúk elmeszesedésére koncentráltak, amely az infarktus és az agyvérzés nagy részének okozója. Kiderült, hogy a 40 éves tsimanéknál ez a meszesedés ötször kisebb, mint a nyugati embereknél.  A szkennelt 105 felnőtt 85%.ánál nem találtak a meszesedésnek még a nyomát sem, 13%-nál alacsony mértékű mészkoncentrációt, alig 3%-nál mérsékelt mértékűt, ami a jövőben kockázatot jelenthet.

A jó egészség a tsimanéknál megmarad idős korban is. Az idősek 65%-a 75 évesen sem meszesedik. A nők állapota még a japán nőknél is jobb, pedig ők tartják a rekordot. A tsimanéknak alacsony a vérnyomásuk, a vércukorszintjük és a koleszterinjük is.

A kutatók úgy látják, hogy minden annak az eredménye, hogy naponta legalább hat óra hosszat fizikai erőkifejtést igénylő tevékenységet folytatnak és idejüknek alig 10%-át fordítják pihenésre. Ételeik 72%-a  rostokban gazdag szénhidrátokból, rizsből, kukoricából, maniókából, gyümölcsből áll. A proteint vadból és halból nyerik és zsírból naponta csak 38 grammot fogyasztanak. Néhányan azt mondták, hogy dohányoznak, de évente elég nekik egy csomag cigaretta.

A kutatók azonban attól tartanak, hogy a motoros csónakok és egyéb „civilizációs” dolgok megjelenése folytán kialakuló kényelmesebb élet megváltoztatja  ezeket a pozitív eredményeket.

Szólj hozzá

egészség társadalom életmód őserdő Amazonas Bolívia tsimane