2017. ápr 02.

130 éve eltűnt Rodin-szobor árverésen

írta: Göbölyös N. László
130 éve eltűnt Rodin-szobor árverésen

20171803_rodin_andromede.JPG

Auguste Rodin halálának százéves évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a párizsi Grand-Palais-ban. Véletlen egybeesés, hogy 130 évvel megalkotása után most került a szobrász életművének egyik legszebb darabja.

Az Andromédát ábrázoló gyönyörű márványszobor egy sziklán ülő, majdnem teljesen ráboruló nőt ábrázol. 1888-ban Carlos Zymch de Morla, Párizsban dolgozó chilei diplomata megkérte barátját, Rodint, hogy alkossa meg felesége mellszobrát. A művet, amely hűen ábrázolja a nő szépségét, még ugyanabban az évben kiállította a Salon National des Beaux-Arts és olyan sikert aratott, hogy a francia állam meg akarta vásárolni. De Morla cserébe az Andromédát kérte. Míg a diplomata felesége szobrának sorsa ismert – jelenleg az Orsay-múzeum őrzi – az Androméda eltűnt.

Most azonban a remekmű előkerült és május 30-án árverezi el az Arturial. A szobor becsült ára 800 ezer és 1,2 millió euró között van.

Az Andromédának ezen kívül még négy változata ismert. Egy a philadelphiai múzeumban, egy a Rodin-múzeumban, egy Buenos Aires-ben, míg a negyedik a Gabriel Hanotaux-gyűjteményben. Ezt 2006-ban árverezték el 3 millió dollárért New York-ban.

Szólj hozzá

árverés képzőművészet évforduló szobrászat Franciaország Auguste Rodin