2017. ápr 04.

Személlyé vált folyó

írta: Göbölyös N. László
Személlyé vált folyó

newzealand_640.jpg

170 év kellett hozzá, hogy személlyé váljon az első folyó a világon.

Új-Zélandon, az Északi-szigeten folyó Whanganui jogi személlyé vált, amelyet törvény véd. A folyót, amely 145 km-es út után ömlik a tengerbe, szentként tisztelik a maorik. Képviselői a maori közösség egy tagja és a kormány által kinevezett személy lesznek.

A törvény a történelmi waitangi szerződésen alapul, amelyet 1840-ben kötött a brit korona képviselője és az Északi-sziget maori törzseinek 40 vezetője. A szerződés vetett véget a maorik és a gyarmatosítók közötti konfliktusoknak és Új-Zéland brit gyarmattá vált, amely védi a maorik érdekeit és hagyományait.

„Ez a törvény elismeri a mély spirituális kapcsolatot Whanganui helyi lakossága és a folyó között. Elismeri hagyományait és hiedelmeit és szilárd alapot teremt a folyó jövőjének” – nyilatkozta Christopher Finlayson miniszter.

A törvény megszab egy 80 millió új-zélandi dolláros kártérítést és 30 milliót egy alap számára a folyó rendben tartására.

„Mindig úgy tekintettünk a Whanganui folyóra, mint oszthatatlan és élő egészre, minden fizikai és spirituális elemeivel a forrásától a torkolatáig” – mondta Marama, a maori párt vezetője.

Egy folyó személynek tekintése nem szokatlan a maoriknál, és ezt jól kifejezi a mondásuk: „Én vagyok a folyó és a folyó én”.

A maori nép szerint a természet és annak minden formája felsőbbrendű lény, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy éljenek.

Szólj hozzá

jog természet Új-Zéland őslakosság maorik