2017. ápr 09.

A világ legnagyobb földadománya

írta: Göbölyös N. László
A világ legnagyobb földadománya

c7h10suw4aatgsp.jpg

Douglas Tompkins amerikai milliárdos özvegye, férje akaratát teljesítve, 400 ezer hektár földet ajándékozott a chilei államnak nemzeti parkok létesítésére és a biodiverzitás megőrzésére. A történelemben ez a legnagyobb földadomány, amelyet magánszemély az egy államnak – írja a La Repubblica.

Tompkins 2015-ben, 72 éves korában halt meg kihűléstől egy kajakozás közben elszenvedett baleset következtében. 1964-ben alapozta meg vagyonát a North Face ruházati céggel, majd amikor már tekintélyes vagyonra tett szert, belekezdett nagy álma megvalósításához: földet vásárolt nagy mennyiségben anélkül, hogy kezdett volna valamit vele. ismerősei már arra gyanakodtak, hogy az amerikai atomhulladékot akarja elhelyezni rajtuk. Ám kiderült, hogy az álom a földek, a természet megmentése, a biodiverzitás megőrzése volt. 890 ezer hektárt sikerült összevásárolnia 400 millió dollárért.

Az adományozott földterület része lesz a 4,5 millió hektáros parknak, amely háromszor akkora lesz, mint a Yellowstone és Yosemite együtt és ezzel Chile területének 20%-a védett lesz.

A Tompkins-alapítvánnyal kötött egyezmény magába foglalja öt új  park létrehozását, a remények szerint az ökoturizmus évi 270 millió dollárt hozhat az országnak, és 40 ezer embernek ad munkát.

„Doug álma most valóra vált, ő megértette, milyen kockázatokat jelent a klímaváltozás, sokkal előbb, mint ahogy az politikai vitákat indított volna” – mondta özvegye, Kris, egyben kilátásba helyezte, hogy néhány hónap múlva az alapítvány újabb földeket enged át az államnak Patagóniában ugyancsak természetvédelmi terület létrehozása céljából.

 

Szólj hozzá

természet környezetvédelem milliárdos USA Chile Douglas Tompkins