2017. ápr 22.

Tiszta energia egy Északi-tengeri mesterséges szigetről

írta: Göbölyös N. László
Tiszta energia egy Északi-tengeri mesterséges szigetről

index.jpg

A Tennet TSOBV (Hollandia), az Energienet dk (Dánia) és a Tennnet TSO Gmbh (Németország) együttműködésével született egy terv, amely egy, vagy több mesterséges sziget létrehozásáról szól az Északi-tengeren, amelyeken tízezernél több szélturbinát állítanának fel. Innen látnál el tiszta energiával e három országot, valamint Nagy-Britanniát, Belgiumot és Hollandiát.

Más cégekkel is folynak tárgyalások, hogy létrehozzanak egy konzorciumot a North Sea Wind Power Hub program megvalósítására.

A Power Links Islands-nek elnevezett szigetekről sugárzik majd szét a kábelek hálózata az érintett országokba. A szélerőműparkok, a tervek szerint, képesek lesznek 70-100 ezer MW energia termelésére. A transzmissziós kábeleken keresztül a  fent említett országok egymás között is megoszthatják az energiát.

Arra felvételére, hogy miért az Északi-tengerre építenek e célra szigeteket, a válasz: optimálisak a szélviszonyok, központi elhelyezkedés az érintett országokhoz viszonyítva, relatíve alacsony vízállás (minél alacsonyabb, annál olcsóbb a megépítés). És mindezeknek a feltételknek megfelel az Északi-tenger közepén a Dooger Bank nevű tengeri talapzat.

Mel Kroon, a Tennet vezérigazgatója szerint „Ez a terv jelentős mértékben hozzájárulhat Észak-Nyugat-Európa megújuló elektromos energiával való teljes ellátásához.”

A nap- és a szélenergia nagyobb mértékű felhasználására elkerülhetetlenül szükség van azoknak a céloknak az elérésébe, amelyeket Európa maga elé tűzött a széndioxid csökkentése terén. Az Északi-tengeren mindkét forrás megtalálható, kiegészítik egymást. Tavasztól őszig sok a nap, a hideg hónapok szelesek.

Egy stabil, fenntartható energia-rendszer érdekében mindkét forrást ki kell használni, ehhez azonban több ország együttműködésére van szükség, mert ilyen volumenű tervet egyedül egyetlen ország sem tud megvalósítani – mondják a kezdeményezők.

Szólj hozzá

környezetvédelem szélenergia megújuló energia Európa Északi-tenger